Psikoterapi ve Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri

Çift ve Aile Terapisi

Çift ve Aile Terapisi

Çift ve Aile Terapisi, evli olan ya da olmayan çiftlerin karşılaştıkları sorunları ele alıp çözüme kavuşturmayı hedefleyen bir terapi modelidir. Bu terapide, çiftler arasında terapist tarafından yönlendirilen konuşmalara yer verilmektedir. Genel olarak çift birlikte seansa katılabilmektedir. Bazen tek bir kişiye de ilişkisi baz alınarak çift ve aile terapisi yapılabilmektedir. Bu terapide, çiftlerin birbirlerini daha iyi anlaması hedeflenmektedir. Bu sebeple çiftlerin birbirlerine verdikleri tepkiler ele alınır. İlişkilerde oluşan sorunların bir kısmı, kişinin karşı tarafı suçlayarak kendi eksiklerini görmeye açık olmamasından kaynaklanabilmektedir. Çift terapisinde terapistin görevi bu unsurları adil ve açık bir şekilde çifte sunmaktır.

Çift ve aile terapisinin temel amacı, birlikte oluşturulan hedefler çerçevesinde yine birlikte çözümler geliştirmektir. Birliktelik kişilerin hayat görüşleri de dahil hem karakterlerine, hem de dış dünyaya bakış açılarına ilişkin pek çok farklılığın bir araya getirilmesi anlamına gelmektedir. Bu farklılıklar çiftlerin yaklaşımlarıyla birlikte ilişkinin gidişatın da belirleyici bir unsur olabilmektedir. Problemli bir ilişkide bu farklılıkların ele alınış şekli değerlendirilmelidir. Örnek olarak; cinsel yaşamda karşılaşılan güçlükler, karşılıklı güven problemi, aldatma, ayrılma gibi durumlar gösterilebilmektedir.

Ayrıca evlilik öncesi çiftlerin birbirlerine uygunluğunu sorgulaması veya yaşadıkları sorunları evliliğin çözeceğine inanmaları da dahil birlikteliğe ilişkin pek çok kaygı ve yanılgı çift ve evlilik terapisinde işlenmektedir. Aileler genellikle bir çatışma sonucunda ya da anlaşmazlıkların doğurduğu gerginlikler sebebiyle terapiye başvururlar. Çatışmalı veya eksik iletişim, aile fertlerinin birbirlerine karşı olan sorumluluklarını yerine getirmemeleridir. Ayrıca kıskançlık gibi sorunlar da çift terapisinin ilgilendiği konulardan bazılarıdır. Çiftlerin problemleri genellikle birbirlerine yansır. Bu durum da ilişkinin yapısı da göz önünde bulundurularak bu sorunlar çift ve aile terapisi ile beraber ele alınmalıdır.

Çift ve Aile Terapisi hakkında ayrıntılı bilgi almak için 0212 233 01 10 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Bizi Arayın

Çift ve Aile Terapisi

Çift ve aile terapisi bireysel yaklaşımlardan farklı olarak, yaşanan sorunları aile sistemi içerisinde ele alır. Ayrıca direkt olarak aile üyeleri ile de çalışmaktadır. Aile terapisti genel olarak, problemlere tüm aile üyelerinin dahil olduğunu ve problemin devamında ya da çözümünde aile üyelerinin önemli rolleri bulunduğunu kabul etmektedir. Bu terapi yöntemi bazen tüm aile bazen aile üyelerinin bir kısmı ile bazen de yalnız bir kişiyle aile sistemi üzerine yapılmaktadır. Böyle bir terapi çoğu zaman bireylerin birbirlerini ve aile ilişkilerini anlamalarını sağlamaktadır. Ayrıca aile bireylerinin kendi aralarındaki etkileşiminden yola çıkarak problemle ilişkileri incelenmektedir. Burada amaç, ailede bir kişiyi suçlamak ya da problemli görmek yerine, aile sisteminde problemin devam etmesine neden olan döngüleri tespit etmek ve bunları değiştirmektir.

Aile terapisi, aile içindeki dinamikleri incelemek ve düzeltmeye yardımcı olur. Aynı zamanda süreğen rahatsızlıkları olan bireylere destek amaçlı yapılmaktadır. Örneğin, böyle bir psikolojik soruna sahip kişinin ailesine sunulan terapi hastalıkla başa çıkmada yardımcı bir unsurdur. Bu unsur bilgi kaynağı görevi de görmektedir.

Aile terapisi, aile üyelerinin uzlaşarak birbirlerine yardım etmesine olanak sağlamaktadır. Aile içinde her bireyin farklı yanlarını kabul edip, beraber yaşamanın dengesini sağlamaya odaklanmaktadır. Bu durumda tedavi gören, bireyler değil, bireyin bağlı olduğu ilişki ağlarıdır. Belirli durumlarda, terapist gelen ailenin fark etmediği sorunlara dikkat çekebilir. Bunlar üzerinde ailenin çalışmasını sağlayabilmektedir. Aynı zamanda, terapist aile fertlerinin birbirlerine nasıl davrandıklarına da dikkat çekebilmektedir.

Her tür psikolojik problemde aile terapisinin etkinliği çalışmalarla gösterilmektedir. Genel olarak aile terapisi gerektiren problemler; aile içindeki ikili ilişki güçlükleri, sorumlulukların paylaşımına ilişkin problemler ya da sadece bir üyenin yaşadığı problemin, ailenin diğer üyelerini de etkilemesi (panik atak, hayvan fobisi, öfke kontrolü, depresyon vb.) olarak gösterilebilmektedir. Yine ailenin yaşadığı her tür travmada (kayıp, iflas, kaza vb.) aile terapisinin çalışma alanları içerisinde yer almaktadır.

DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü’nden ‘Aile Terapisi Hizmeti’ alabilirsiniz.

İletişime Geçin

İçeriği Paylaş:

Benzer İçerikler:

Bireysel Terapi

Bireysel terapide, danışan, terapistin kendisiyle birebir ilgilendiği seanslara girer. Bu, danışan ve terapistin birlikte çözebileceği problemler için...

Cinsel Terapi

Çok sayıdaki araştırmanın değerlendirilmesinde her üç kişiden birinin cinsel yaşamının herhangi bir döneminde en az bir cinsel işlev bozukluğu yaşadığını ...

Evlilik Öncesi Danışmanlık

Gerek ülkemizde, gerekse dünyada son yıllarda giderek boşanma oranları artmaktadır. Bu durum “Evlilik Danışmanlığı” hizmetleri konusundaki talebi ...

Psikiyatrik Danışmanlık

Psikolojik gibi görünen birçok sorunun altında organik bir neden yatabilir. Bu durum, özellikle yoğun sıkıntı, kaygı, depresyon, baş ağrısı gibi sorunlarda...