Kadınlarda Cinsel Sorunlar

Kadınlarda Cinsel Sorunlar

Kadınların yalnız veya eşleriyle yaşadıkları çeşitli cinsel sorunlar vardır. “Cinsellik” kelimesi sadece cinsel birleşme anlamına gelmez ve okşamak, mastürbasyon ve oral seks gibi çeşitli cinsel aktiviteleri de içerir. Cinsel sorunlar, cinsel aktivite sırasında meydana gelebilecek her türlü problem olarak tanımlanabilir. Örneğin:

İsteksiz olmak

Uyarılmakta zorluk çekmek, özellikle fazla “kuru” olmak. Orgazm olamamak,
Cinsel aktiviteye bağlı acı duymak. Çoğu kadın bu problemleri zaman zaman yaşar. Ne zaman ki bunlar kalıcı hale gelir, o zaman kadın ve eşi ciddi sorunlar yaşar. Fiziksel acı çekiyorsanız, hemen profesyonel yardım almalısınız.

Kadınların cinsel sorunlarının nedenleri nelerdir?

Bu sorunlara neden olabilecek birçok faktör vardır. İki temel etken; biyolojik ve psikolojiktir ve ikisi genelde etkileşim içindedir. Biyolojik problemler genelde cinsel aktivite sırasında acı veya aşırı kuruluk gibi yan etkileri olan hormonal dengesizlikler, enfeksiyonlar (mantar enfeksiyonu gibi) veya hastalıklar(şeker hastalığı veya MS gibi) yüzünden ortaya çıkar.

Her kadının hayatında hormonal değişiklikler yüzünden cinsel sorunlara daha yatkın olduğu dönemler bulunur. Örneğin, bazı kadınlar doğum sonrası ve menopoz boyunca cinsel sorunlar yaşayabilir. Ayrıca antidepresanlar gibi çok sık yazılan ilaçlar da cinsel yan etkilere sebep olabilir.

Cinsel sorunların psikolojik boyutu da vardır. Bu, kişinin cinsellik hakkında öğrendiği, birbiriyle çatışabilen kültürel mesajları içerebilir. Özellikle de cinsiyetle ilgili mesajlar, kadının kendi cinselliğine (örn. vücut görüntüsü, roller, güç, partnerine bakış açısı) nasıl baktığını etkiler.

Doğumdan itibaren her kadın yaşamı boyunca, kültür, cinsiyet, ırk ve kişisel deneyimlerden etkilenen tek bir cinsel senaryo geliştirir. Senaryo, kadının cinselliğine atfettiği inançlar ve anlamları taşır. Çiftler kendi cinsel iletişim ve aktivite stillerini geliştirdikçe, kendi kişisel senaryolarını aşmak mecburiyetindedirler. Günlük problemler; mahremiyet ve cinselliği etkilediğinden, bu devam eden bir süreç olmalıdır. İş problemleri, aile ve iş baskıları, madde kullanımı, depresyon ve finansal sıkıntılar cinsel olarak kendimizi nasıl hissettiğimizi etkileyebilir.

Zaman içerisinde, psikolojik sıkıntılar biyolojik problemler yaratabilir. Her şey karışmaya başlar ve sorunların gerçekten nerede başladığını belirleyemeyebilirsiniz. Sadece yardıma ihtiyacınız olduğunu bilirsiniz.

Ne zaman yardım almanız gerektiğini nasıl bileceksiniz?

Bu gerçekten kişiye ve partnerine bağlıdır. Bazen bir problem kendiliğinden ortadan kalkmış gibi görünebilir. Eğer bu gerçekten sizi ve partnerinizi üzecek veya hayal kırıklığına uğratacak bir şeyse ve ne denerseniz deneyin bu durum değişmeyecek gibi gözüküyorsa, ya da cidden rahatsızlık yaşıyorsanız, o zaman profesyonel yardım alma zamanıdır.

Yardım nasıl alınır?

Yardım bireysel veya çift terapisiyle mümkündür. Çoğu kişi, her ikisinin birleşimini kullanır. Bir çift terapiye başladığında, terapist, partnerlerden birini ya da ikisini tıbbil koşulları kontrol etmek üzere bir doktora yönlendirir. Terapist veya doktor, sizi tıbbi yöntemin sebepleri konusunda bilgilendirmelidir. Doktor, cinsel yan etkileri azaltmak için, ilacın dozajını test etmek gibi tıbbi konularda yardımcı olabilir. Menopoz sırasında ve menopozdan sonra kadınlar için hormon tedavileri vardır. Şu an, kadınların cinsel fonksiyonlarını iyileştirmek için, erkeklerde kullanılanlara benzer ilaçlar mevcut değildir, ama gelecek yıllarda mümkün olabilir.

Terapi, cinsel problemler yaşayan kadınlara, yalnızken veya partnerleriyle birlikteyken yardım edebilir. Çoğu terapist, çiftlerle cinsel hayatları üzerine konuşmaya alışkındırlar. Eğer siz sorununuzu ortaya koyarsanız bundan utanmayacaklardır. Terapist orada kadın ve partnerinin ilişki dinamiklerini ve problemi etkileyen geri plandaki olayları anlamak için bulunmaktadır. Terapist size insan cinselliği ve cinsel işleyiş konusunda bilgi sağlayabilir ve sorularınızı cevaplayabilir.

Kaynak: http://www.amfd.org/families

İçeriği Paylaş:

İlginizi Çekebilir:

Kaygıyı Önlemek İçin Yöntemler

Eğer kaygıdan dolayı sorun yaşayanlardan biriyseniz; gününüzün büyük bir kısmını fiziksel belirtilerle boğuşarak, korku duyarak veya yaşadığınız kaygı ...

Sosyal Anksiyete

Sosyal anksiyete, kendini başka insanların yanında endişeli ve sinirli hissetmektir. Bunun altında yatan, şiddetli utanç duyma korkusu ya da bir sınıfta veya ...

Postpartum (Doğum Sonrası) Depresyonu

”Zamanımın çoğunu ağlayarak geçiriyorum. Bir türlü organize olamıyorum, yapmam gereken işler listesi çok uzun. Anne olarak kendimi tamamen yetersiz ...

Stresten Kurtulmada Etkili 8 Yol

Aşağıda hayatınızdaki stresi yönetmek için 8 yol bulacaksınız. 1) Rahatlamayı Öğrenin: Bu inanılamayacak kadar basit görünse de devam edin ve bunu dikkatle ...