İntiharı Düşünüyorsanız!
Önce şu cümleyi bir düşünün:
“İntihar seçilmez, hissedilen acı bu acıyla baş edebilme kapasitesinin üzerindeyse meydana gelir”.
İntiharı düşünüyorsanız; bu sizin kötü, deli, güçsüz bir insan olduğunuz anlamına gelmez; sadece kaldırabileceğinizden daha fazla acı çektiğiniz anlamına gelir. Örneğin; omuzlarınıza yükler koymaya başlasalar, bir noktadan sonra ne kadar ayakta kalmak isteseniz de, kalamayacaksınızdır.
Biri size, “bu anlattıkların intiharı düşündürecek şeyler değil” derse bunu kabul etmeyin. İntihara neden olabilecek bir çok farklı acı vardır. Acının dayanılabilir olup olması kişiye göre değişir. Başkasına acı vermeyen bir şey, sizi çok etkileyebilir. Bu farklılıkların nedeni kişilerin birbirlerinden farklı baş etme kaynaklarının olmasıdır.
İntiharla ilgili düşüncelerle baş etmek için yapabileceğiniz iki şey vardır:
- Acınızı azaltmanın yollarını deneyin.
- Baş etme kaynaklarınızı arttırmaya çalışın.
İnsanların sizin şu an yaşadıklarınıza benzeyen süreçlerden geçtiğini ve atlattığını unutmayın. Depresyon hiç sona ermeyecek gibi dursa da geçicidir.
Kendinize zaman tanıyın. Kendinize zarar vermeden önce 24 saat veya bir hafta bekleyeceğinizi söyleyin. Düşünmek ve davranmak ayrı şeylerdir.
İntiharı düşünüyor olmanız, bunu hemen şimdi yapmanız gerektiği anlamına gelmez.
İntihar için kullanılabilecek şeyleri ortadan kaldırın. Örneğin, ilaçlarınızı başka birine teslim edin, evdeki zarar verici objeleri kaldırın.
İnsanlar acıdan kurtulmak için intiharı düşünürler fakat rahatlama da bir histir. Bunu hissedebilmek için yaşıyor olmak gerekir.
Bazı insanlar sizin bu düşüncelerinize olumsuz bir şekilde yaklaşabilirler çünkü kızgın veya korkmuş olabilirler. Niyetleri bu olmasa da acınızı düşüncesizce şeyler söyleyerek arttırabilirler. Sizi anlayabilecek, yargılamayacak kişiler varsa, onlarla konuşmayı deneyin. Şu anda bulunduğunuz duruma nasıl geldiğinizi anlatmak bile size bir rahatlama sağlayacaktır.
Kendinizi daha iyi hissedene kadar başarısız olma ihtimaliniz olan şeylerden uzak durun. Sınırlarınızı ve limitlerinizi bilin ve kendinizi iyi hissedene kadar sınırlarınızı aşmaya çalışmayın. Kendinize gerçekçi hedefler koyun ve bunları gerçekleştirmek için sabırlı olun ve yavaş ilerleyin.
Her gün için kendinize yazılı bir günlük plan yapın ve bu plana uymaya çalışın. İlk başta yapılması gereken işleri belirleyin ve yaptıklarınızın üzerini çizin.
Günlük programınızda en az bir saat size geçmişte keyif veren aktivitelere yer verin. Örneğin; müzik dinlemek, bir müzik aleti çalmak, rahatlama egzersizleri yapmak, kitap okumak, banyo yapmak, alışveriş, oyun oynamak, film izlemek, çiçeklerle ilgilenmek, yürüyüş yapmak.
Fiziksel sağlığınıza özen gösterin, dengeli beslenin ve öğün atlamayın. 8 saat uykunuzu almaya özen gösterin.
Alkol ve diğer maddelerden uzak durun.
İntihara yönelik düşünceler travmatiktir. Bu düşünceleriniz geçtikten sonra kendinize bakmaya devam etmeniz gerekiyor. Terapiye başlamak veya bulunduğunuz yerde destek grupları varsa onlarla iletişime geçmek iyi bir fikir olabilir.
Kaynak: http://www.metanoia.org/suicide/ 15.08.2003
http://www.psycom.net / 15.08.2003
İntihara Yönelik Düşünceler
Ebeveynler, çocuklar, eşler ve sevilen kişiler için hiçbir şey, önem verdikleri birinin intihara yönelik düşünceleri dile getirmesi kadar korkunç değildir. Böylesine korkunç bir şeyi düşünmelerini bile derhal harekete geçerek engellememiz gerektiğini hissederiz. "Neden?" sorusunun içimizi kemirdiğini hissederiz.
Sevdiğimiz birini ölüm dolayısıyla kaybetmek hoş olmayan bir düşüncedir. Önem verdiğimiz bu insanın ölümü hayata tercih etmesi fikri ürkütücüdür. Bir yandan kendimizi o insanın iyi olmasıyla sorumlu tutarken diğer yandan bu konuda bir şey yapamamanın korkunç çaresizliğini yaşarız.
"Neden?" Sorusunun Cevabını Bulmak
Yaşamak için bunca sebep varken bir insan neden intihar etmek ister? Bunun cevabı şudur: Birçok insan öyle büyük bir acı çekiyor veya öyle zor koşullar içinde yaşıyor ki yaşamının artık yaşamaya değmediğini hissediyor. Sevilen bir kişinin ölümü, işini kaybetme, bir ilişkinin nihayete ermesi gibi önemli yaşam geçişlerinde yani insanlara kendilerini yenilmiş, çaresiz, incinmiş ve aciz gibi hissettiren durumlarda intihara yönelik düşünceler oluşabiliyor.
Hayat kalitelerinde düzenli bir düşüş deneyimlemekte olan diğer bazı insanlar bunun için kendilerini suçlayabiliyor ve kendilerinde bir yanlışlık olduğunu düşünebiliyorlar. Kendilerini ne kadar suçlarlarsa; başarıya ulaşmayı, arkadaşlara sahip olmayı, eğlenceyi de o derece haketmektediklerini düşünüyorlar. Geleceği umutsuz olarak algılıyorlar. Diğerleri ise yanlış gitmiş olan küçücük şeylerin içine öyle bir gömülüyorlar ki, kendilerini boğuluyor gibi hissediyorlar.
Bütün bu insanlar öyle bir acı ve sızı dünyasında yaşarlar ki ölüm artık korkutucu olmaktan çıkar ve en kolay çıkış yoluymuş gibi görünmeye başlar.
Uyarıcı İşaretler Nelerdir?
"İntihara eğilimli tipik kişi" diye bir şey yoktur. Ancak, bir insanın ciddi olarak intiharı düşündüğünü gösteren bazı davranışlar vardır. Bunlar, şunları içerir:
- intihar etmekten bahsetmek ve zihnin ölümle ve ölmekle meşgul olması
- yemek ve uyumakta zorluk çekmek ve fiziksel görünümde dikkat çekici değişiklik
- iş, okul veya hobilere olan ilgi kaybı ve sosyal aktiviteler, arkadaşlar ve aileden elini eteğini çekme
- davranışlarda ciddi değişiklik, sıklıkla ne olabileceği umurunda değilmişçesine gereksiz risklere girme
- alkol ve uyuşturucu kullanımında artış
- ölüme hazırlık işaretleri; cenaze düzenlemeleri yapma veya değerli mülklerin dağıtımını yapmak
Bu eylemlerin herhangi bir kombinasyonu, kişinin yaşamla mücadele etmekte olduğu ve intiharı bir seçenek olarak düşündüğü konusunda hem ailesini hem de arkadaşlarını, alarma geçirebilir.
Ne Yapabilirim?
Önem verdiğiniz bir kişi intihardan bahsettiğinde yapabileğiniz en önemli şeylerden biri, sakin olmak ve o kişiyi dinlemektir. Unutmayın, intihar eğilimli hisseden kişiler kendilerini etraftan soyutlarlar ve bu yüzden de onlarla iletişim kurmak çok önemlidir. Onları konuşmaya cesaretlendirmenize ve sonra da dikkatle dinlemenize ihtiyaç duyarlar. Aklınızda bulundurmanızda fayda olan diğer şeylerse şunlardır:
Açıkça ve doğrudan intihar hakkında konuşun. "İntihar", "kendini öldürmek", ve "ölü" sözlerini hakikati ifade eden bir şekilde kullanın.
Yargılayıcı olmayın ve kişinin duygularını kabul edin; aynı fikirde olmasanız bile. Yaşamaya neden devam etmeleri gerektiği veya intiharın doğru veya yanlış olması gibi konularda tartışmaya girmeyin. Savunmalarınız bir işe yaramayacak ve intihara eğilimli kişiyi de sizden uzaklaştıracaktır.
İlgi gösterin ve desteğinizi verin. Kişinin size, gizlilik konusunda söz verdirmesini engelleyin. Sizden böyle bir şey istemeleri haksızlık olur.
Bir kişi size intiharı düşündüğünden bahsettiğinde, yardım isteyebileceğiniz kişileri düşünmeye başlayın. Kişiye yardım adına ilk anda çok şey yapabilirsiniz, ama durum tamamen tek başınıza başa çıkabileceğinizden çok daha fazla tehlikelidir. En iyi yardım kaynağınız sonuçta bir akıl sağlığı uzmanı olacaktır. Bu uzman da çoğunlukla intihara eğilimli kişinin ihtiyacı olan yardım konusunda bilgi ve eğitimi olan bir terapisttir.
Nasıl Bir Terapi?
Öncelikle terapist, intihara eğilimli kişiyle konuşacak ve o hikayesini anlatırken dikkatle dinleyecektir. Kişinin ne kadar intihara eğilimli olduğunu anlamak için bir test yapılabilir. Kişiden ayrıca, yardım istemeden intihar etmeyeceğine dair söz vereceği bir "intihar yok kontratı" imzalaması da istenebilir. Terapist, durumun fazla tehlikeli olduğunu hissederse, intihara eğilimli kişinin şimdilik güvende olması için kısa dönem hastaneye yatırılmasını önerebilir.
Terapist, intihara eğilimli kişiye kendine has problemleri olan ayrı bir birey olarak davranacaktır. Bu bir kaç şekilde başarılabilir; bazıları intihara eğilimli kişilerle grup olarak görüşürken, bazı terapistler kişiyi görüşmeye yalnız olarak alır. Evlilik ve Aile Terapistleri hem bireyle hem de ailesiyle terapi seansları yürütürler. Bir çok intihara eğilimli kişinin kendisini diğerlerinden uzaklaştırmasından dolayı aile terapisi, problemler yaşamakta olan bireye destek olabilmeleri için aileyi seanslara dahil eder. Aile ayrıca, kişiyi intiharı düşünmeye neyin ittiğini ve yaşamını daha iyi kılmak için neyin değiştirilebileceğini anlamayı sağlar. Aile intihara eğilimli kişinin hikayesini ve duygularını bir kere anladı mı, soyutlanmaya sürüklenmemesi için ona yardımcı olur. Aileden ayrıca intihara eğilimli kişiyle, aile atmosferini bir umut ve karşılıklı cesaretlendirme ortamına dönüştürmek üzere birlikte çalışmak için anlaşması istenir. Böylelikle, intihar düşünen kişi, terapist ve aile, aile ilişkilerini ve sonuçta da bir zamanlar intihara eğilimli olan kişinin yaşamını düzeltmek için bir takım olarak hareket ederler.
İlginizi Çekebilir:
Stres yönetimi anlaşılması zor ve oldukça karmaşık olabilir, çünkü birbirinden farklı stres biçimleri vardır: Akut stres, episodik akut stres ve kronik stres. ...
Özgüven şu kavramlarla tanımlanabilir:Fikirlerini kabul ettirmek, iyimserlik, istekli olmak, sevgi, gurur, bağımsızlık, güven, eleştirilere açık olmak, ...
Alan Lakein (1973) zamanını kontrol edebilirseniz, hayatınızı da kontrol edebileceğinizi söylüyor. Zaman değerli bir maldır; herkes tarafından eş...
Stresin çevresinde gerçeğe uygun olmayan altı söylence dolaşmaktadır. Sorunlarımızı anlamamız ve gidermek üzere harekete geçmemiz için önce onlarla ilgili...