Depresyonda Kişinin ve Çevresindekilerin Yapabilecekleri
Depresif bozukluklar, kişinin kendisini bitkin, değersiz, yardıma muhtaç ve ümitsiz hissetmesine neden olur. Bu tip olumsuz düşünceler ve duygular bazı kişilerin kendilerini yaşamdan uzaklaşmış hissetmesine neden olabilir. Önemli olan nokta, bu negatif düşüncelerin, depresyonun bir parçası olduğunun ve içinde bulunan durumu yansıtmadığının fark edilmesidir. Tedavi etkisini göstermeye başladıkça negatif düşünceler ortadan kalkmaya başlar. Bu arada:
- Kendinize gerçekçi hedefler koyun ve makul seviyede üzerinize sorumluluk alın.
- Büyük işleri, küçük parçalara ayırın ve bazı öncelikler belirleyin.
- Diğer insanlarla birlikte olmaya ve birilerine güvenmeye çalışın. Bu, yalnız olmaktan ve sır saklayan biri olmaktan daha iyidir.
- Kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak aktivitelere katılın.
- Hafif egzersiz yapmak, sinemaya gitmek, dini, sosyal veya diğer türlerde aktivitelere katılmak size yardımcı olabilir.
- Ruh halinizin birden bire değil de, gitgide daha iyi olacağını düşünün. Kendinizi iyi hissetmeniz biraz zaman alabilir.
- Depresyon hali geçinceye kadar, önemli kararlar alma işini erteleyin. Yaşamınızda önemli bir değişiklik yapmadan önce, örneğin iş değiştirmek, evlenmek veya boşanmak gibi, durumunuzla ilgili daha objektif görüşler elde etmek için, bu fikrinizi sizi iyi tanıyan diğer insanlarla paylaşın.
Şunu unutmayın ki; olumlu düşünceler, zamanla depresyonun bir parçası olan negatif düşüncelerin yerini alacaktır ve depresyon tedaviye cevap vermeye başladıkça bu düşünceler ortadan kalkacaktır. Ailenizin ve arkadaşlarınızın size yardım etmesine izin verin.
Aile ve Arkadaşlar, Depresyonda Olan Kişiye Nasıl Yardımcı Olabilir?
Depresyonda olan birine yardım etmek istiyorsanız yapabileceğiniz en önemli şey, bu kişinin doğru teşhis ve tedavi edilmesini sağlamaktır. Semptomlar azalıncaya kadar (birkaç hafta) kişinin tedaviye devam etmesi konusunda ona destek olmak ve eğer tedavi işe yaramıyorsa değişik bir tedavi yolu aramak yapabileceğiniz şeyler arasındadır. Depresyonda olan kişi için doktordan randevu alabilir ve oraya kadar ona eşlik edebilirsiniz. Aynı zamanda kişinin ilaçlarını düzgün bir şekilde alıp almadığını da takip etmeniz gerekebilir. Depresyonda olan kişi, doktorun ilaç kullanımı sırasında alkol kullanımına ilişkin verdiği kurallara uyması gerektiği hakkında desteklenmelidir. İkinci en önemli konu da kişiye duygusal destek sağlamaktır. Onu anlamaya çalışmak, sabırlı olmak, ilgi göstermek, duygusal destek vermenin parçalarıdır. Depresyonda olan kişiyle diyalog kurmaya çalışın ve onu dikkatle dinleyin. Onun dışa vurduğu duyguları küçümsemeyin ama gerçekleri görmesi için de ona yardımcı olun ve ona umut verin. İntihara ilişkin işaretlere dikkat edin. Bu tip düşünceler olduğunu sezerseniz, bunu terapistine bildirin. Depresyonda olan kişinin, yürüyüş, sinema gibi aktivitelere katılmasını sağlayın. Eğer davetiniz reddedilirse aşırıya kaçmayacak şekilde ısrarcı olabilirsiniz. Hobiler, spor, dini veya kültürel aktiviteler gibi daha önceden kişinin zevk aldığı aktivelere katılması için onu cesaretlendirin ama kısa sürede çok şey yapmasını da beklemeyin. Depresyonda olan kişi, arkadaşlığa ve eğlenceye ihtiyaç duyar fakat kendisinden bu yönde çok fazla istekte bulunulması, başarısızlık duygularının artmasına neden olabilir.
Depresif olan kişiyi, hasta numarası yapıyor veya tembel diye suçlamayın. Ondan bir anda depresyondan kurtulmasını beklemeyin. Er geç çoğu kişi tedavi edildiği takdirde daha iyi hale gelmektedir. Bunu aklınızdan çıkarmayın ve ona sık sık zaman içersinde ve yardım aldığı takdirde kendisini daha iyi hissedeceğini hatırlatın.
İlginizi Çekebilir:
”Zamanımın çoğunu ağlayarak geçiriyorum. Bir türlü organize olamıyorum, yapmam gereken işler listesi çok uzun. Anne olarak kendimi tamamen yetersiz ...
Önce şu cümleyi bir düşünün: “İntihar seçilmez, hissedilen acı bu acıyla baş edebilme kapasitesinin üzerindeyse meydana gelir”. İntiha...
Ruh sağlığı bilimi, depresyonu ruh hali bozukluğu olarak sınıflandırır, ancak belirtilerinin kişiden kişiye değişebileceğini de kabul eder. Depresyonun, aynı ...
Yeme bozuklukları, insanın yemek yeme, kilo ve vücut görünüşüyle ilgili düşünce ve davranışlarındaki aşırı rahatsızlıklardır. Daha çok genç bayanlarda, ...