“Ayrılıktan hemen sonra insanların “ruh keşfetme” faaliyetleriyle ilgili bir deney yapıyor. Bu süreçte insanların yapmayı sevdiği ama toksik ilişkileri sebebiyle yapamadıkları faaliyetleri yapmaları sağlanıyor. Bunların çoğu dans etmek ya da sahile gitmek kadar basit faaliyetler...İki hafta kadar kısa bir sürenin sonunda katılımcılar kendilerini daha genç ve umut dolu hissettiklerini söylüyorlar.”
“Toksik” ilişkinin resmi bir tanımı olmasa da hepimiz bunun ne anlama geldiği hakkında fikir sahibiyiz. Toksik bir ilişkiden kurtulabilmekle ilgili paylaşılacak çok fazla strateji olabilir fakat bunlardan en önemlisi bu süreçte çok dikkatli olunması gerektiğidir. Toksik ilişki dendiğinde akla gelen ilk ilişki türü romantik ilişkidir. Ancak iş arkadaşınız, ev arkadaşınız, akrabanız, komşunuz veya öğrencinizle yani iletişim içinde olduğunuz herhangi bir yakınınızla da bu tür bir ilişki içinde olabilirsiniz.
Bu ilişkiden kurtulabilmek için, önce en doğru yolun hangisi olduğuna karar vermelisiniz sonrasında da çok dikkatli hareket etmelisiniz. Karşınızdaki kişiden ufacık da olsa bir istismar veya şiddet görme ihtimali seziyorsanız yardım istemekten çekinmemelisiniz. Tüm insanlar gibi siz ve yaşadığınız ilişki de benzersizdir. Bu yüzden ilişkinizin dinamiklerini, çözülmesi gereken sorunları en iyi siz fark edebilirsiniz. Burada, toksik ilişkilerden 9 adımda nasıl kurtulabileceğinizi sizlerle paylaşacağız. Nasıl ilerlemeniz gerektiğine karar vermesi gereken kişi sizsiniz. Sadece bu yolda yalnız olmadığınızı, birçok kişinin bu tür ilişkilerle baş etmeye çalıştığını lütfen unutmayın ve ümitsizliğe kapılmayın.
1. İnkar Etmeyi Bırakın
Herhangi bir sorunu çözmenin ilk adımı, inkar etmeyi, yok saymayı bırakıp o sorunla yüzleşmektir. Özellikle toksik ilişkilerde, sorunla yüzleşmek şöyle dursun öyle bir ilişki içinde olduğunuzu fark etmeniz dahi zaman alabilir. Sevgi, alışkanlık, bağlılık gibi etkenler sizin olaylara gerçekçi bir şekilde bakmanıza engel olabilir. Fakat tüm bunları bir kenara koyduğunuzda ilişkinizdeki problemleri ve bu problemlerin size ne kadar zarar verdiğini görebiliyorsanız bu problemlerin üstünü örtmek veya yok saymak yerine kabullenmelisiniz. Yapılmış pek çok araştırma, toksik bir ilişkiyi sürdürmenin sağlığa zararlı olduğunu da ortaya koydu. 2021’de yapılan bir araştırmaya göre toksik ilişki yaşayan, tacize, zorbalığa uğrayan bireylerde; stres, tükenmişlik, depresyon ve anksiyete görülüyor.
2. Duygularınızı ve Düşüncelerinizi Yazın
Duygularınız hakkında yazmak, yapmak isteyebileceğiniz son şey olabilir. Yazı yazmak için odaklanamayacak kadar üzgün, öfkeli hissedebilirsiniz. Ayrıca yazı yazmanın duygularınızı daha da depreştireceğini ve size kötü gelebileceğini düşünebilirsiniz. Fakat yazmak hayatın fotoğrafını çekmek gibidir. Duygularınızı ve düşüncelerinizi yazdığınızda, yani onları başka bir yere aktardığınızda, onları somutlaştırmış olursunuz ve sizin için ne anlama geldiklerini tam olarak o anda keşfedersiniz. Böylece yoğun ve karmaşık duygularla boğuşurken bile hayatınıza ve ilişkinize uzaktan bakabilme ve mantıklı düşünebilme fırsatı yakalayabilirsiniz.
3. Ayrıcalıklarınızı Tanımlayın
İçinde bulunduğunuz bu toksik ilişkinin “avantajlı yönleri” olabilir. Günlüğünüze bunları da not edin.
• “Masraflarımızı birlikte karşılıyoruz. Ekonomik gücüm tek başıma yaşamama yetmez.”
• “O benim ailem. En azından çocuğumuza ebeveynlik yapabiliyor.”
• “60’lı yaşları çoktan geçtim. Onu terk edip hayata nasıl yeniden başlayabilirim?
Bu ilişkiyi sürdürmek için sebepleriniz ve “avantajlarınız” her ne olursa olsun bunları teker teker not edin. Yazdığınız avantajlar gerçekten bu ilişkiyi sürdürmeye değiyor mu? Muhtemelen değmiyor.
4. Boşlukları Doldurmayı Öğrenin
Toksik ilişkiden kurtulduğunuzda, ilişkinin size sunduğu avantajlardan da yoksun kalacaksınız. Bu yüzden kendinizi yalnız ve boşlukta hissedebilirsiniz. Bu boşlukları doldurabilmeyi öğrenmelisiniz. Örneğin bir süreliğine evinizden uzakta kalabilirsiniz, işinizi bırakmak zorunda kalabilirsiniz. Eğer uzak kalmanız gereken kişi arkadaşınızsa ya da aşık oldunuz kişiyse denizde başka balıklar da olduğunu unutmayın.
Ayrılıktan hemen sonra insanların “ruh keşfetme” faaliyetleriyle ilgili bir deney yapıyor. Bu süreçte insanların yapmayı sevdiği ama toksik ilişkileri sebebiyle yapamadıkları faaliyetleri yapmaları sağlanıyor. Bunların çoğu dans etmek ya da sahile gitmek kadar basit faaliyetler...İki hafta kadar kısa bir sürenin sonunda katılımcılar kendilerini daha genç ve umut dolu hissettiklerini söylüyorlar.
5. Pozitif Bir Arkadaş Ortamı Oluşturun
Toksik olsun ya da olmasın bir ilişkiniz sona erdiğinde desteğe ihtiyaç duyabilirsiniz. Size iyi geldiğini düşündüğünüz arkadaşlarınızla ya da ailenizden sevdiğiniz kişilerle vakit geçirmeye çalışın. Böyle durumlarda olaylara dışarıdan bakmak ve mantıklı kararlar vermek zor olabilir. Bu süreçte sizi gerçekten sevdiğini ve size değer verdiğini düşündüğünüz bir kişinin bile desteği, size tahmin ettiğinizden daha çok fayda sağlayacaktır.
6. Kendinize Motive Edici Notlar Bırakın
Aileniz, arkadaşlarınız ve sevdikleriniz dışında desteğine ihtiyaç duyduğunuz bir kişi daha var. O da sizsiniz. Sizi en iyi tanıyan ve uzun süredir sizle birlikte olan kişi yine kendinizsiniz. Sahip olduğunuz tüm deneyimleri, sevginizi, şefkatinizi paylaşmanız gereken en önemli kişi de sizsiniz. Yaşadığınız toksik ilişki sizin kendinize olan saygınızı, sevginizi zedelemiş hatta yok etmiş bile olabilir ve kendinize karşı adım atmakta zorlanabilirsiniz. Bunu dert edinmek yerine küçük adımlar atmayı denemelisiniz. Kendinize, sürekli görebileceğiniz yerlerde motive edici notlar bırakabilirsiniz.
7. Suçluluk Duygusundan Vazgeçin
Toksik bir ilişkiyi bitirdiğinizde birçok nedenden dolayı kendinizi suçlu hissedebilirsiniz. İlişkiyi çok uzun süre bitiremediğiniz için, bu ilişki yüzünden başkalarının canını da yaktığınız için, eğer çocuklarınız varsa bu ilişkinin çocuklarınıza çok zarar verdiğini düşündüğünüz için ya da başka herhangi bir sebeple suçluluk duyabilirsiniz. Suçluluk duymanıza sebep olabilecek her ne yaşamış olursanız olun, yapmanız gereken en önemli şey kendinizi affedebilmenizdir. Affetmek hem zihinsel hem de fiziksel olarak sizi iyileştirebilecek en güçlü ilaçlardan birisidir. Kalp krizi riskini azaltır, kan basıncını düzenler, anksiyete, depresyon ve stres gibi problemleri hafifletir.
8. Sık Sık Olumlamalar Yapın
Olumlama yapmak, kendinizi motive etmenize yardımcı olacak ve büyük değişimlere yol açabilecek en etkili yöntemlerden birisidir. 2016’da yapılan bir araştırmada, olumlama yapan bireylerin MRI görüntülerinde belirli sinir yollarının daha aktif olduğu görülmüştür. Örneğin kendinizi daha güçlü hissetmek istiyorsanız, kendinize “Ben güçlüyüm.” Demeyi deneyin. Beyniniz bu olumlamaları gerçekmiş gibi algılayacaktır ve bu yönde harekete geçecektir.
9. Dinlenmek İçin Kendinize Vakit Ayırın
Birçok psikolog herhangi bir ayrılıktan sonra yapılabilecek en iyi şeyin, dinlenmek ve iyileşmek için kişinin kendisine zaman ayırması olduğunu söylüyor. Özellikle toksik bir ilişkiden kurtulduğunuzda belki de tüm ihtiyacınız derin bir nefes alıp yeniden hayatın tadını çıkarmaktır. Hayatınızda sizin için gerçekten önemli ve değerli olan şeylere odaklanın. Gününüzü birçok aktiviteyle doldurup kafanızı meşgul etmeye çalışmak yerine süreci sindirmek ve dinlenebilmek için kendinize fırsatlar yaratın.
Toksik bir ilişkiye son vermek zaman alabilir ve yıpratıcı olabilir. Hayata yeniden dönebilmek ve dinlenmek için kendinize baskı yapmamalısınız. Duygularınızı yaşayabilmeniz için kendinize zaman tanımalısınız. Yaşadığınız olumsuz duygular her ne kadar yoğun olursa olsun zaman içinde mutlaka azalacaktır. Bunun için kendinize yeteri kadar fırsat verdiğinize emin olmalısınız. Toksik bir ilişkiyi bitirmek için yukarıda bahsettiğimiz adımlardan hangisini gerçekleştiriyor olursanız olun kendinizi tebrik etmeyi ihmal etmeyin. Sağlıklı bir ilişkiyi hak ettiğinizi kendinize sürekli hatırlatın. Ve hala ilk adımı atacak gücü bulmaya çalışıyorsanız bir ruh sağlığı uzmanından yardım alabilirsiniz. Böylece yaşadığınız duyguları ve içinde bulunduğunuz durumu bir yol gösterici ile yeniden değerlendirme fırsatı bulacaksınız.
KAYNAK
Lamoreux K., (21 Temmuz 2021). 10 Pointers for Ending Toxic Relationships. PsychCentral.
https://psychcentral.com/blog/steps-to-end-a-toxic-relationship?slot_pos=article_1&utm_source=Sailthru%20Email&utm_medium=Email&utm_campaign=weekly&utm_content=2021-08-11&apid=38000953&rvid=364d5d041e259a9dc4f7ff848e82cc3d8d3f9c422194d7958582603aa50c521b
DBE Yetişkin ve Aile Bölümü
DBE Yetişkin ve Aile Psikolojik Danışmanlık Merkezi
Bizi Arayın Terapistlerimiz