Öz-disiplini Öğrenmek İçin 10 Adım

Öz-disiplini Öğrenmek İçin 10 Adım

Merve ile Tanışın!

Merve ofiste düzenlenen Tatil Partisi’ndeki tatlıların bulunduğu masaya doğru yürüdü. “Bu parti çok sıkıcı”, “ama neyse ki bol çikolatalı pasta var” diye düşündü. Merve ikinci dilim pastayı tabağına koyarken, içinden gelen başka bir ses de şöyle dedi “Aa, gerçekten mi? Azıcık kendini kontrol edemez misin? Herkes iki dilim mi yedi? Senin neyin var böyle?!”

Merve, bütün insanlık için ortak olan, kendi içinde bir savaş veriyor: yapmaması gereken bir şeyi yapmamak için mücadele etmek. Herkeste olduğu gibi bu mücadelenin içine bir de güçlü bir kendi kendini suçlama, kendine yöneltilmiş öfke eklenir.

Merve bunun gibi iç mücadele verdiği her an, aslında kendine zarar veriyor. Güçlü olduğunu kabul etmek yerine kendini zayıf görüyor ve kendi kendini aşağılıyor, bu da kendine olan saygısını yavaş yavaş azaltıyor.

Eğer Merve yalnızca ne için mücadele verdiğini bilseydi, daha pratik bir yaklaşım sergileyebilirdi. Bununla düzenli olarak çalışabilirdi; bunu acı verici bir şekilde güçsüzlük olarak görmek yerine, öğrenilecek bir beceri olarak görebilirdi. Eğer Merve bilseydi, aşağıdakileri uygulardı:

Öz-disiplini Öğrenmek için 10 Adım

  1. Bunun sizin suçunuz olmadığını fark edin. Güçsüz ya da kusurlu değilsiniz, kendinizi suçlamayı bırakın.
  2. Bunu çözülmesi gereken basit bir problemden fazlasıymış gibi görmeyin. Bu, kendinize öğretmek zorunda olduğunuz basit bir beceridir.
  3. Mücadele ettiğiniz belirgin bir problemi seçin. Merve aşırı tatlı yeme problemini seçti.
  4. Çok belirgin olan bir hedef belirleyin. Merve’nin ki: “Birden fazla dilim tatlı yemeyeceğim.”
  5. Günlük kendinizi izleme kağıdı oluşturun.
  6. Birine hedefinizi söyleyin. Bir eşe, arkadaşa ya da terapistinize. Hedefi paylaşmak onu daha gerçek hissettirir. Merve kocasına ve yakın arkadaşına söyledi.
  7. Başardığınız her anı izleme kağıdınıza işaretleyin ve kendinizle gurur duyun.
  8. Başarısızlığın her öğrenme sürecinin içinde olduğunu kabul edin. Başarısız olmak sorun değildir. Önemli olan becerilerinizi geliştirmek için denemeye devam etmektir.
  9. Başarısız olduğunuzda, izleme kağıdınıza yazmak için kendinizi sorumlu tutun. Neden başarısız olduğunuzu, şefkatle, keşfedin. Bir sonraki sefere farklı olarak ne yapabilirsiniz? Buna odaklanın ve kendinizi suçlamaktan ve güçsüz hissetmekten vazgeçin.
  10. Öncelikle bir problemi ele alın. Bu problem üzerinde çalışın ve başarılı olun! Merve tatlılarla ilgili olan problemini çözmeden önce diğerleri ile çalışmaya başlamayacak.

8. ve 9. numaraları sık sık ve yeniden okuyun. Çünkü öz-disiplini geliştirmenin anahtarı sorumluluk ve şefkatin arasındaki doğru dengedir.

Aşağıda öz-disiplin ile ilgili kısa özet halindeki bilgileri bulabilirsiniz:

  • Öz-disiplininizi geliştirme ile mücadele içinde olma bir güçsüzlük ya da karakter kusuru değildir.
  • Öz-disiplin iki kısımdan oluşur: yapmak istemediğiniz şeyleri kendinize yaptırmanız ve kendinizi yapmak istediğiniz şeyi yapmaktan alıkoymanız.
  • Bu her iki kısım da birer beceridir, ne daha fazlası ne de daha azıdır.
  • Öz-disiplin bir beceri olduğu için herkes tarafından öğrenilebilir!
  • En iyi durum senaryosunda, bu becerileri ebeveynlerimiz bizi çocukluğumuz süresince disipline ederken onlardan öğreniriz.
  • Birçok ebeveyn, en iyi niyetli olanlar bile, bu becerileri çocuklarına yeterince iyi öğretme konusunda başarısız olurlar (Çocukluk Dönemi Duygusal İstismarı).
  • Eğer çocuklukta öz-disiplinin iki becerisini özümsememişseniz, bunları kendinize bir yetişkin olarak öğretebilirsiniz.

Kaynakça : Webb, J. (2014). Ten Steps to Learn Self-Discipline | Childhood
Emotional Neglect [Web log post]. Retrieved, from http://blogs.psychcentral.com/childhood-neglect/2014/11/ten-steps-to-learn-self-discipline/

Çeviri: İlkem Coşkun, Psikolog, BA – Düzenleyen: Güliz Altınbaşak, Psikolog, BA

DBE Yetişkin ve Aile Psikolojik Danışmanlık Merkezi
Bizi Arayın  Terapistlerimiz

Benzer İçerikler :

Depresyon ve Egzersiz

Depresyon, geçtiğimiz çeyrek yüzyılın en yaygın hastalıklarından biri haline geldi. Her yıl depresyon nedeniyle milyarlarca dolarlık bir iş gücü kaybı...

Farkındalık ve Kendini Bulma Sanatı

Yoğunluğun içinde bir noktada artık gerçekten nerede olduğunuzu unutur ve kendinize yönelik farkındalığınızı kaybedersiniz. Zihninizi ve düşüncelerinizi...

Hamilelikte yaşanan psikolojik süreçler nelerdir?

Planlı ve arzu edilen bir gebelik, bir kadının hayatta başına gelebilecek en önemli ve anlamlı yaşam olaylarından biridir. Bilimsel açıdan ise hamilelik...

Tükenmişlik Sendromu

Epey oluyor, büyük bir şirketler grubunda çok başarılı bir geçmişe sahip olan, üst düzey yönetici bir danışanım, güven yitimi, panik atakları ve depresif...

İlginizi Çekebilir :

İlişkilerde Doğru Bilinen Yanlışlar

Hepimiz bazen iyi niyetle bir sorunu çözmeyi amaçlayarak, doğru bildiğimizi yaparız ama yanlış olur. Mesela: Her gün üç saat test çözmezse oğlunun sınavı ...

OLUMSUZ DÜŞÜNCELERİ OLUMLU EYLEMLERE NASIL ÇEVİRİRİZ?

“Negatif bir düşünceye kapıldığınızı fark ettiyseniz durun ve bir ara verin. Onu uzaklaştırmak için kendinizle mücadele etmeyin. Karşı koym...

Boşanma Sonrası Süreçte Adaptasyon

Boşanmayı “medeni bir şekilde atlatmak” dost kalmak anlamına gelmemektedir. Boşanmada eşiniz ile ilişkinizi sürdürmeme hakkınız her zaman vardır. ...

TERAPİYE İHTİYACIMIZ OLUP OLMADIĞINI NASIL ANLARIZ?

Hepimiz zaman zaman; stres, endişe, ruh hali değişimleri ve diğer ruhsal sıkıntıları yaşayabiliriz. İş ya da okul hayatında sorunlar, romantik ilişkilerde...