Depresyondaki Ebeveynin Çocuğuna Söyleyebileceği 7 Şey
“Genellikle ağladığımı çocuklarımdan saklayabilirim; fakat son zamanlarda birkaç defa yakalandım. Çünkü çok sık yanıma geliyorlar. İlkokula giden çocuğum beni ağlarken gördüğünde bunu ona nasıl anlatmalıyım? Bu sinsi hastalığı ona nasıl açıklayabilirim?”
Depresyonda olduğunuzu çocuğunuza anlatırken kullanabileceğiniz 7 cümle:
Sevdiğin Kişi Hasta
“Muhtemelen sevdiğin birinin “depresyonda” olduğunu başka birisinden duyduğun olmuştur ve bunun ne anlama geldiğini merak etmişsindir. Bir arkadaşının bacağı kırıldığında, bileği burkulduğunda ya da grip olduğunda bunun ne anlama geldiğini bilirsin. Peki ya birinin depresyonda olması ne anlama geliyor?
Depresyon da diğer hastalıklar gibi bir hastalık. Beynin içindeki haberciler bir taraftan diğer tarafa notları iletirken bir sıkışma oluyor. Mesela, ebeveynlerinden öğretmenine bir kâğıdı getirmen gerekirken, bunu unuttuğun zaman olduğu gibi. Eğer izin kâğıdı ulaşmazsa ne olur? Öğretmenin ne yapılması gerektiğini bilemez, değil mi? Depresyon da bunun gibi bir şey. İletilmesi gereken mesajlar iletilemez ve kişinin aklı karışır ya da üzgün olur.”
Depresyon Görünmezdir
Depresyon görünmez olduğu için çocuklara çok garip gelir. Sanki üç boyutlu posterlerdeki görünmez resimler gibi. “Eğer üç boyutlu gözlük takmazsan onları göremezsin.”
“Aynı şekilde, sevdiğin kişi dışarıdan bakıldığında oldukça normal görünüyor değil mi? O kişinin hasta olduğuna inanmak neredeyse imkânsız. Depresyonun poster içindeki gizlenmiş resim olduğunu düşünmeye çalış. Dışarıdan gördüklerin her şey demek değil. Bir elmayı eline alıp baktığında onun elma olduğunu bilirsin. Fakat bu, onun gibi bir şey değil. Depresyonu gözlerinle göremezsin, fakat yine de depresyon da diğer hastalıklar gibi tedavi edilmesi gereken bir şeydir.”
Suçlanacak Kişi Sen Değilsin
“Ben küçük bir kız çocuğuyken annem depresyondaydı ve bunun benim suçum olduğunu düşünürdüm. Annem üzgündü çünkü ben onun istediği kadar iyi ya da zeki değildim ya da benim yapmış olduğum veya söylediğim bir şey yüzünden hayal kırıklığına uğramıştı. Annemi benim üzdüğüme emindim; fakat bunun olması için ne yaptığımı da bilmiyordum. Bu fikrim hiçbir şekilde doğru değildi! Annem kendini daha iyi hissettiğinde bunu bana söyledi. Çevrendeki birisi depresyondayken, kendini suçlaman çok kolaydır; fakat hastalığın seninle alakası yok.”
Ağlayabilirsin
“Ağlamanın senin için iyi bir şey olduğunu biliyor musun? Büyük bir parça brokoli ya da taze bir elma yemek gibi mi? Ağladığında, içinde bir yerde sıkışıp kalmış bir şeyler gözyaşlarınla beraber dışarıya çıkar! Banyo yapmak gibi. Tek fark, vücudunun dış tarafını temizlemek yerine içini temizler.”
Bunu Kişisel Alma
“Bazen bir kişi depresyondaysa karşısındaki kişiye gerçekte söylemek istemediği şeyler söyleyebilir. Bu, öğretmeninin bazı kelimeleri kullanmanı istememesine benzer. Bunu okulda çok iyi yapabilirsin fakat evde veya başka bir yerde aynı kelimeleri kullanırsın.
İnsanlar depresyonda oldukları zaman, söylememeleri gereken şeyleri söyleyebilirler. Ne yazık ki, artık kendilerine bazı şeyleri söylememeleri gerektiğini söyleyen öğretmenleri yoktur. Hüsrana uğradıklarında kötü hissederler ve böyle durumlarda bazı zamanlar sırf aynı odada oldukları için bile bir kişiye bağırabilirler! Bunu kişisel almamaya çalış. Depresyondaki kişinin kızgınlığının sebebi o anda kendini iyi hissetmemesidir, sen değil.”
Seni Hala Seviyor
“Bir kişi huysuz ve aksi ise, seni sevmediğini düşünmek daha kolaydır. Yapmış olduğu hareketler – gözyaşları, bağırmalar, aksi davranışlar – söylemek istediklerinden daha fazla göze çarpar. Böyle olmadıkları zamanlarda bile, yani normal davrandıkları zamanlarda, seni hala sevdiğini hatırlaman zorlaşır. Depresyondaki kişi tarafından hala sevildiğini bil.”
Depresyon Tedavi Edilebilir
“Depresyon hakkındaki güzel haberlerden biri tedavi edilebiliyor olması! Kişinin yakalandığı zaman büyük olasılıkla daha iyi olmayacağını bildiğimiz hastalıklardan farklı olarak, depresyona giren çoğu insan kısa zamanda kendini daha iyi hissedecek duruma gelir.
İlaç almak ve daha iyi hissetmeleri için gerekenleri yapmamız için birkaç hafta, hatta birkaç aya ihtiyaçları olabilir ama daha önceden yaptıkları kadar enerjiye sahip olmaları uzun sürmeyecek. Umut var hem de oldukça fazla!”
Therese J. Borchard, Psych Central
DBE Yetişkin ve Aile Psikolojik Danışmanlık Merkezi
Bizi Arayın Terapistlerimiz
Benzer İçerikler :
Panik Bozukluğu, her 75 kişiden birinde görülen ciddi bir rahatsızlıktır. Genellikle onlu yaşların sonu veya yetişkinliğin başlarında ortaya çıkar. Nedenleri ...
Bir travmadan kurtulmak, sosyal ve duygusal yaşam becerilerini etkili bir şekilde kullanmayı öğrenmek, baş etme becerilerini kuvvetlendirmek, kendini keşfetmek ...
Takıntılı aşk kavramına aynı zamanda aşk bağımlılığı ya da ilişki bağımlılığı da diyebiliriz. Tanım olarak takıntılı aşk; kişinin gerçek yada ulaşılamayan ...
Çok mutlu ve istikrarlı evliliklerde bile, sık sık ortaya çıkan belli başlı problemler bulunmaktadır. Evliliklerin Yürümesi için Sahip Olunması için ...
İlginizi Çekebilir :
Uyuyamıyor musunuz? Fiziksel problemleriniz mi var? Sebebi, travma sonrası stres bozukluğu olabilir. Doğal afetler, kazalar, bombalar ve saldırılar gibi ...
Çiftlerin boşanmasının en önemli nedenleri; mizaç farklıklıları, ortak ilgi alanlarının azlığı, farklı değerlere sahip olmaları, çocuk bakımı ve yetiştirme ...
Tıpkı diğer travmatik olaylarda olduğu gibi Covid-19 salgın bireylerde panik, yoğun korku, umutsuzluk ve çaresizlik duygularına sebep olur. Yaşanan ...
Planlı ve arzu edilen bir gebelik, bir kadının hayatta başına gelebilecek en önemli ve anlamlı yaşam olaylarından biridir. Bilimsel açıdan ise hamilelik...