Kurumsal GeliÅŸim Merkezi

İŞ YERİNDE GÜVEN KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURMA STRATEJİLERİ

İŞ YERİNDE GÜVEN KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURMA STRATEJİLERİ

SaÄŸlıklı iliÅŸkilerin temelinde güven vardır. En genel tanımıyla güven, bir tarafın diÄŸerinin eylemlerinin ve aldığı kararların doÄŸruluÄŸuna inanmasıdır. Ä°ki tarafın da birbirleri için yarar saÄŸlayacak ÅŸekilde hareket edeceklerine dair bir beklentiye sahip olmasıdır. Bu nedenle güven kavramı, iÅŸ yerlerinde iletiÅŸimi, ekip çalışmalarını, çalışan baÄŸlılığını ve motivasyonunu doÄŸrudan etkiler. Günümüzün neredeyse üçte birini iÅŸ yerlerimizde geçiriyoruz. EÄŸer iÅŸ yerinde motivasyonu ve üretkenliÄŸi artırabilecek bir çalışma ortamı yoksa ve çalışanlar arasındaki iliÅŸkiler saÄŸlıklı bir ÅŸekilde yürümüyorsa hayatımızın büyük bir kısmını adadığımız iÅŸimiz, bizler için eziyete dönüşebilir. Özellikle çalışanlar ve yöneticiler arasında bir güven kültürü oluÅŸturmak, üretkenliÄŸi, baÄŸlılığı ve motivasyonu saÄŸlaması bakımından çok önemlidir. 

Güven, doÄŸası gereÄŸi kırılgandır ve kazanılması gereken, zaman içinde elde edilen bir ÅŸeydir. Bu, iki meslektaÅŸ, yönetici ve çalışan hatta çalışan ve kurum arasındaki tüm iliÅŸkiler için geçerlidir. Bazı durumlarda güveni inÅŸa etmek ve sürdürmek zor olabilir çünkü çalışanlar, ekip arkadaÅŸlarına karşı istemeden de olsa güvenlerini kıracak bir davranışta, eylemde bulunabilir ve bu tür konular kolaylıkla konuÅŸulamayacak kadar hassas konular olabilir. Fakat saÄŸlam bir güven kültürü oluÅŸtuÄŸunda zorlu konuÅŸmaları gerçekleÅŸtirmek de kolaylaşır. Bu yüzden hem yönetici hem de bir çalışan olarak güven kültürü oluÅŸturabilmenin inceliklerine hakim olmalısınız. 
 
Ä°ÅŸ yerinde saÄŸlam bir güven kültürü oluÅŸturabilmeniz için sizlerle 5 etkili strateji paylaşıyoruz. 
 
1. Dürüst Olun ve Destekleyici Tutumlar Sergileyin
Kimi zaman sizin için çok zor olsa bile, insanlara duymak istediklerini deÄŸil gerçekleri söylemelisiniz. Çalışanların çabalarını ve duygularını göz önünde bulundurarak bilmeleri gereken gerçekleri onlarla paylaÅŸmalısınız. Hata yaptıklarında, çalışanlarınıza ve üst yöneticilerinize karşı destekleyici bir rolde yaklaÅŸmalısınız ve anlayış göstermelisiniz. Bu süreçte onlarla birikimlerinizi ve tecrübelerinizi paylaÅŸarak yol gösterici olabilmelisiniz. 
 
2. Tutarlı Olun 
Yapacağınızı söylediÄŸiniz iÅŸleri yapacağınızı söylediÄŸiniz zamanlarda gerçekleÅŸtirmeye gayret edin. Böylece çalışanlarınızla aranızda bir güven ortamı oluÅŸturursunuz. Güveni kazanmak çok zordur ve kazanılan güveni yerle bir etmek de bir o kadar kolaydır. Taahhütleri yerine getirmek, iÅŸleri planlı ve sistematik bir ÅŸekilde yürütmek hem sizin için faydalıdır hem de çalışanlarınızın güvenini kazanmanızı saÄŸlayan en önemli faktörlerden birisidir. 
 
3. Aktif Bir Dinleyici Olun
Aktif bir dinleyici olabilmek, karşınızdaki kiÅŸinin sadece söylediklerini deÄŸil söylediÄŸi ÅŸeylerin altındaki duyguları, sebepleri anlayabilmeyi gerektirir. Ä°ÅŸ yerindeki bütün çalışanların duygularını ve düşüncelerini ifade edebilmeleri için herkese eÅŸit fırsatlar sunmalısınız. Her insanın diÄŸerleriyle iletiÅŸim kurma ÅŸekli farklı olabilir. Bunun için çalışanlarınızı asgari düzeyde tanıyor olduÄŸunuzdan emin olmalısınız. Bir problemleri olduÄŸunda sizinle bunu nasıl paylaşırlar, sizinle konuÅŸurken kendilerini rahat ifade edebiliyorlar mı? Onlara iÅŸ süreçleri ve kiÅŸisel yaÅŸamlarıyla ilgili sorular sorarak, gündemlerinde neler olduÄŸunu ve nasıl hissettiklerini öğrenebilirsiniz. Bu süreçte özel hayat ile iÅŸ hayatı arasındaki sınırları ihlal etmediÄŸinize emin olmalısınız. 
 
4. Ä°ÅŸ Yerinde Görmek Ä°stediÄŸiniz Davranışları, Çalışma Åžeklini Çalışanlarınızla Açıkça Paylaşın 
 Bir organizasyonun kültürünü belirleyen en önemli faktörlerden birisi, ekip liderinin çalışanlarına, kurum kültürünü ve uygun görülen çalışma ÅŸeklini net bir ÅŸekilde ifade etmesidir. Nasıl bir çalışma kültürünün ÅŸirketiniz için faydalı olacağına karar verdikten sonra çalışanlarınızı bu yönde teÅŸvik etmelisiniz. Organizasyonel süreçleri baltalayan en büyük problem belirsizliktir. Çalışanlarınız, neyi nasıl yapmaları gerektiÄŸini bildiklerinde daha rahat ve verimli bir ÅŸekilde görevlerini yerine getirecektir. 
 
5. Hatalarınızı Kabul Edin Ve Sorumluluk Alın 
BaÅŸarıların yanı sıra hataları kabul etmek de büyük bir erdem göstergesidir. Bir hata yaptığınızda diÄŸerlerini suçlamak ya da yaptığınız hatanın üzerini kapatmaya çalışmak yerine yaptığınız hatayı kabul edin ve sorumluluk alın. Yaptığınız hatanın sebepleri ve sonuçları hakkında çalışanlarınızla tartışın ve iÅŸleri yeniden yoluna koyabilmek için onlarla birlikte hareket edin. Beyin fırtınası yapılması için fırsatlar yaratın ve çalışanlarınızın fikirlerini alın. Böyle olduÄŸunda çalışanlarınız da bir hata yaptığında sorumluluÄŸu üzerlerine alabilmeyi ve size güvenebileceklerini bilirler. 
 
Peki çalışanlarınızın güvenini zedelediÄŸiniz bir durumda güveni yeniden inÅŸa etmek için neler yapabilirsiniz? 
 
1. Durumu Kabullenin
Yaptığınız bir hatanın sonuçlarını ve çalışanlarla iliÅŸkilerinizi nasıl etkilediÄŸini anlamalı ve kabullenmelisiniz. Bir hatayı görmezden gelmek yerine, durum hakkında samimi bir ÅŸekilde konuÅŸmak, yapıcı bir tutum içinde olmak ve olaylara gerçekçi yaklaÅŸabilmek gerekir. GerektiÄŸinde açık yüreklilikle özür dilemek, bazen en kestirme çözüm yolu olabilir. 
 
2. Küçük Adımlar Atın
Güvenin ne kadar kırılgan olduÄŸundan bahsetmiÅŸtik. Yeniden inÅŸa etmek ise zaman ve emek ister. Böyle durumlarda ilk baÅŸtan itibaren güven inÅŸa etmek için neler yapıyorsanız aynı ÅŸekilde devam etmelisiniz. Taahhütleri yerine getirmek, saygılı ve açık bir ÅŸekilde iletiÅŸim kurmak yeterlidir. 
 
3. Sabırlı Olun
Çalışanlarınızla yaÅŸadığınız sorunların hiçbir ÅŸey olmamış gibi hızlıca çözülmesini beklememelisiniz. Böyle durumlarda yapabileceÄŸiniz en önemli ÅŸey, sabırlı olmak ve sorunu çözmek için adım attıktan sonra gerisini zamana bırakmaktır. 
 
Bu konuda gelişime açık yönlerinizi keşfedebilmek için kendinize şu soruları sorun.
Çalışanlarımı dinliyor ve onların fikir, öneri ve görüşlerini alıyor muyum?
Çalışanların sunduğu fikirlere ve bu fikirleri karar verme süreçlerine dahil etmeye açık mıyım?
Çalışanları, kurum kültürü ve nasıl çalışmaları gerektiÄŸiyle ilgili yeteri kadar bilgilendiriyor muyum? 
Çalışanlara karşı dürüst müyüm? Zor olsa bile gerçekleri açıkça onlarla paylaÅŸabiliyor muyum? 
Tüm çalışanlara saygı duyuyor muyum? Onlara önyargılı davranıyor muyum? Ayrımcılık yapıyor muyum? Farklılıklara ne kadar saygı duyabiliyorum?
Çalışanlarım için iyi bir örnek teşkil ediyor muyum?
Unutmamalısınız ki, güven kazanılan bir ÅŸeydir. Kazanmak uzun zaman alabilir ve saÄŸladığınız güven kolayca zedelenebilir. Güveni kazanabilmek için bilinçli bir ÅŸekilde çaba göstermeniz ve tutarlı olabilmeniz gerekir. BahsettiÄŸimiz tüm bu stratejileri uygulayabilmek, aslında en temelinde iyi iliÅŸkiler kurmayı, proaktif bir yönetici veya çalışan olmayı ve tüm bunları zaman içinde sürdürebilmeyi gerektirir. Ä°ÅŸ yerinde saÄŸlam bir güven kültürü oluÅŸturmak, tüm çabalarınızın karşılığını fazlasıyla verecek bir adımdır. 
 
KAYNAK
O’Donnel L., (17 Temmuz, 2021). Managers: Are You Building a Culture of Trust? Great Place To Work. 
https://www.greatplacetowork.com/resources/blog/managers-are-you-building-a-culture-of-trust 
 
DBE Kurumsal GeliÅŸim Merkezi
 
 
 

DBE Kurumsal Ölçme / Değerlendirme ve Eğitim Merkezi
Bizi Arayın  EÄŸitmenlerimiz

Benzer İçerikler :

Pedagoji’den Androgoji’ye Yetişkin Eğitimi

Günümüz eÄŸitim dünyasında bireyler eÄŸitim hayatlarına çok erken yaÅŸlarda baÅŸlarlar. Çocukluk döneminde baÅŸlayan eÄŸitim hayatı pedagojik eÄŸitim yaklaşımlarÄ...

Ä°ÅŸ Doyumu

İş doyumu, bireyin yaptığı işi ne kadar çok sevdiği ve işine karşı memnuniyet durumuyla ilgilidir. İşin özellikleri ve iş görenin istekleri arasındaki uyumdur ...

Test Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Bir testi kurumunuzda kullanmaya karar vermeden önce aÅŸağıda size verilen sorulara tatmin edici cevaplar aramanız gerekir.   1. Test, Yurt Dışı...

İŞ YAŞAMINDA EQ EMOTIONAL QUOTIENT/DUYGUSAL ZEKÂ’NIN ÖNEMİ VE GELİŞTİRME YÖNTEMLERİ

“Artık ÅŸirketler de iÅŸe alımlarda ve terfi süreçlerinde duygusal zekâyı hesaba katarak çalışmalar yapıyor. Etrafındaki kiÅŸilerin isteklerini...

İlginizi Çekebilir :

İŞ DÜNYASINDA MESLEKİ BECERİLER Mİ KİŞİLİK YAPISI MI DAHA ÖNEMLİ?

Bir yönetici ve işveren olarak şirketiniz için en uygun, en başarılı kişileri işe almak istiyor olmalısınız. İşe alım sürecinde adayların özgeçmişini taramak, ...

YENİ LİDERLERE YOL GÖSTERİCİ TAVSİYELER

Bir çalışan liderlik basamağına terfi ettiğinde coşkuyla, iyimserlikle ve büyük bir motivasyonla yola çıkar. Bu süreçte ondan yeni sorumluluklar üstlenmesi ve ...

İş Gücünün Verimliliğine Dair Bir Not

İnsanı insan yapan nedir? Konuşabilme becerisi mi? Yoksa düşünebilmesi mi? Ya da topluluk olarak yaşamayı becerebilip, kentler kurması ve bu kentleri yakıp...

KORONAVİRÜS İLE GELEN EVDEN ÇALIŞMA MODELİ

Hazır olsa da olmasa da birçok kurum salgın sebebiyle evden çalışma düzenine geçmiş durumda. Hem çalışanlar hem de kurum için bu yeni deneyimi daha verimli ...