Bir Şirket için Çıkış Mülakatları Neden Önemlidir?
Kurum kültürüne, günlük organizasyonel süreçlere, yönetim sorunlarına ve çözüm yollarına, çalışanların moral ve motivasyonuna daha derin bir bakış imkânı sunduğu için çıkış mülakatları şirketler için çok önemlidir.
Özellikle çalışan bağlılığının ve çalışan deneyiminin gündemde olduğu bugünlerde, bağlılığı artırmak, motivasyonu yükseltmek ve kurumdaki iş süreçlerini iyileştirmek için çıkış mülakatlarına önem verilmelidir. Çıkış mülakatlarını yürütürken açık ve net bir standart görüşme yapısına sahip olmak, risk yönetiminde de önemli bir rol oynar. Çalışan sorunları iş yerlerinde adil ve etkili bir şekilde ele alındığında, soruşturmalar, davalar veya şirket isminin kötü bir şekilde anılması önlenir. Bu mülakatlar standart ve tutarlı şekilde tamamlandığında iş yerinde olumlu ilişkiler geliştirilmesine de yardımcı olur.
Çıkış mülakatlarının kurumlara sağladığı diğer avantajlar:
- Şirketten ayrılan çalışanlar genellikle çalışmaya devam edenlere kıyasla daha açık sözlü davranırlar ve bu yüzden onlardan daha net cevaplar alabilirsiniz.
- Çalışanın ayrılma nedenini net olarak öğrenme imkânı bulursunuz. Ayrılma nedenleri düşündüğünüzden daha farklı olabilir.
- Çıkış mülakatları işten ayrılan çalışanın da kendisini değerli hissetmesini sağlar. Bu sayede yapıcı geri bildirimlerini de sizlerle paylaşabilir.
- Şirket içindeki acil müdahale gerektirecek sorunları, çatışmaları, çalışanların gelişime açık yönlerini ve eğitim ihtiyaçlarını fark etmenizi sağlar.
- Kurum kültürü ve çalışanların arasındaki ilişkiler hakkında daha samimi ve dürüstçe cevaplandırılmış bir değerlendirme almanızı sağlar.
- Mülakatta aldığınız geri bildirimler, çalışan bağlılığını ve performansını iyileştirmek için atmanız gereken adımları belirlemenize destek olur.
- Çalışan sirkülasyonlarının nedenlerini anlamanıza yardımcı olur.
Şirketinizin büyüklüğü ne olursa olsun, çıkış mülakatları bir çalışanın iş yeri ortamını, yönetim içindeki sorunları tartışması için harika bir fırsat verir.
ÇIKIŞ MÜLAKATLARINDAN ELDE EDİLEN VERİLER NASIL KULLANILMALIDIR?
Bu görüşmelerde elde ettiÄŸiniz bilgiler, ÅŸirketinize inanılmaz bir deÄŸer kazandırabilir fakat bunun için görüşmelerden toplanan verilerin etkin ve doÄŸru bir ÅŸekilde kullanılması gerekir. Fortune 500 ÅŸirketlerinin %90’ından fazlası, çıkış mülakatları yapıyor ancak bunların yalnızca %40’ından biraz fazlası bu uygulamaları baÅŸarılı bir ÅŸekilde yürütebiliyor. Bu yüzden mülakatta çalışanlardan edindiÄŸiniz bilgileri, en verimli ÅŸekilde nasıl analiz edeceÄŸinizi ve yorumlayacağınızı öğrenmelisiniz. Görüşmeleri daha etkili ve faydalı hale getirmek zorlayıcı ve zaman alıcı görünebilir. Ancak çalışanların geri bildirimleri ve iÅŸ süreçlerin iÅŸleyiÅŸi arasındaki baÄŸlantıyı anladığınızda ÅŸirketinize dair kazanacağınız iç görü, baÅŸarınızı artırmak için hangi adımları atmanız gerektiÄŸini gösteren önemli faktörlerden biri olacaktır.
Şirketler çıkış mülakatlarını yapılandırırlarken şu hedeflere odaklanmalıdır:
- İnsan Kaynakları İle İlgili Sorunları Anlamaya Çalışın
Çıkış mülakatları yapan şirketlerin neredeyse hepsinin en büyük hedefi her zaman budur fakat genellikle insan kaynakları ile ilgili sorunlardan, maaş ve yan haklarla alakalı kısıtlı bir kısmına odaklanırlar. Elbette tatmin edici bir maaş çalışanları şirkette tutmak için önemlidir fakat çalışanların işten ayrılma sebepleri sadece aldıkları maaş ile ilgili değildir. İK uygulamaları ile ilgili başka pek çok sebep, bir çalışanın işten ayrılma kararında büyük bir rol oynayabilir. Mülakatlarda bu sebeplere odaklanmak ve işten ayrılan çalışanın geri bildirimlerini dikkate almak çok önemlidir.
- Yöneticilerin Liderlik Tarzları ve Etkinlikleri Hakkında Fikir Edinmeye Odaklanın
Yöneticilerin güçlü ve gelişime açık yönlerini görebilmek, olumsuz olan faktörleri kapsamlı bir şekilde ele alabilmek ve iyileştirebilmek için çıkış mülakatlarında ayrılan çalışandan öğrenebileceğiniz bilgiler çok değerlidir. Bu görüşmeler sayesinde, şirketin yöneticileri ve çalışanları için eğitim ihtiyaç analizlerinin yanı sıra, daha somut sonuçları da ele alabilirsiniz.
- Rakip Şirketlerle Kendi Şirketinizi Kıyaslayın
Ä°ÅŸten ayrılan çalışan bir baÅŸka ÅŸirkette iÅŸe baÅŸlayacağını bildiriyorsa, yaptığınız mülakatta bu konuyu da ele almalısınız. Bu mülakatlar diÄŸer ÅŸirketlerin maaÅŸ, sosyal haklar, izin günleri, çalışma sistemleri hakkında bilgi alabilmek için eÅŸsiz bir fırsattır. Yetenekli çalışanları elde tutmak için eÄŸitimlerin verildiÄŸi, ÅŸirketlerin kendilerini bu konuda geliÅŸtirmek için büyük emekler verdiÄŸi günümüzün rekabet ortamında, kaybettiÄŸiniz çalışanı kimlerin, nasıl “avladığını” görme ÅŸansı elde edebilirsiniz.
- Organizasyonu Geliştirmek İçin Fikirler ve Öneriler Alın
Çıkış mülakatları, şirket stratejisi, pazarlama, operasyonlar, sistemler, rekabet ve çalışanın kendi departmanının yapısı gibi daha geniş alanları kapsayacak şekilde olmalı ve çalışanın anlık deneyiminin ötesine geçmelidir. Çeşitli anket sorularıyla ya da yüz yüze mülakatlarda, işten ayrılan çalışanın bu alanlarla ilgili geri bildirimlerini ve önerilerini talep etmelisiniz.
KAYNAK
Spain E., Groysberg B., (2016). Making Exit Interviews Count. Harvard Business Review
DBE Kurumsal Ölçme / Değerlendirme ve Eğitim Merkezi
Bizi Arayın Eğitmenlerimiz
Benzer İçerikler :
Bir iş hedefi için gerekli olan öğrenme seviyesinin anlaşılması, bir öğretim programının başarı ile planlaması için kritik öneme sahiptir. Her eğitim...
Kurumların rekabet avantajlarını korumalarında yetenekli işgücüne sahip olmaları, onları elde tutmaları ve kurum hedefleri doğrultusunda kullanmaları...
Şirketlerin başarısını ve çalışanların performansını arttırmanın en önemli yollarından biri, çalışanların gelişime açık yönleri hakkında eğitimler ...
Çocukluktan bu yana hep daha iyi olmak adına birileriyle kıyaslandık; komşularımız, akrabalarımız, okul arkadaşlarımız ve kardeşlerimizle rekabete zorlandık. ...
İlginizi Çekebilir :
“En ilerici ve yenilikçi ÅŸirketler bile henüz hangi sistemin ne kadar iÅŸe yaradığını tam olarak çözebilmiÅŸ deÄŸiller. Yöneticilerin en uygun çalışma ...
“DijitalleÅŸme sürecinde kurumlar kimi zaman empati kurmayı ihmal edebiliyor. Farkında olmadan hem müşterileri hem de çalışanları deÄŸersiz ve anlaşılmamış ...
Değişime uyum sağlamak hayatın her alanında zorlayıcı olabilir. Konu bir şirketin iş süreçlerini değiştirmek olduğunda ise hem liderleri hem çalışanları ...
Günümüz eÄŸitim dünyasında bireyler eÄŸitim hayatlarına çok erken yaÅŸlarda baÅŸlarlar. Çocukluk döneminde baÅŸlayan eÄŸitim hayatı pedagojik eÄŸitim yaklaşımlarÄ...