Duygusal zekası gelişmiş “Koç Gibi Liderler”
"Duygusal zeka, bir liderin vazgeçilmez yeteneğidir ve ömür boyu geliştirilebilir."
DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü olarak yıllardır kurumsal firmaların ilk, orta, üst düzey yöneticilerinin davranışlarını, yetkinliklerini kişilik özelliklerini değerlendiriyoruz. Bu değerlendirmeler sonucunda elimizde yüzlerce yöneticinin değerlendirme sonuçları bulunuyor. DBE olarak bu verilerle yaptığımız araştırmaların ve bilimsel analizlerin sonucunda şöyle bir sonuca ulaştık:
Türkiye'deki yöneticiler, hep “teknik yetkinliklerde” çok güçlü ancak iş “ilişki yönetimi”ne gelince sınıfta kalıyor. Yani duygusal zekaları çok gelişmiş değil maalesef. Genellikle klasik yönetim teknikleriyle yöneten yani “bunu yap” “bunu yapma” “bunu niye yaptın” ya da “bunu niye yapmadın” diyen yöneticiler var. Bu yöneticiler ne yazık ki astlarını eziyor, geliştiremiyor ya da kendisi gibi yapmaya çalışıyor. Bu durumda da kimse onlarla çalışmak istemiyor, eleman devir oranları artıyor.
Zaman değişti. Artık “Y Kuşağı çalışanlarını” en iyi şekilde yönetebilmek gerekiyor. “Yetenek Avcılığı” ve “Yetenek Yönetimi” diye kavramlar var. Tüm firmalar yetenekleri bulmaya, almaya ve en doğru şekilde çalışmalarını sağlayıp ellerinden kaçırmamaya çalışıyor. Bu yetenekler “Y Kuşağı”. Y kuşağı ise klasik yönetim tarzı ile yönetilmekten hoşlanmıyor, kendini ifade edeceği ve geliştirebileceği çalışma ortamını bulamazsa hemen gidiyor, beklemiyor. İleride fark yaratacak firmalar ise bu yetenekleri çalıştırabilen firmalar olacak, ne kadar çok yeteneği varsa o kadar güçlü olacak rakiplerine göre. Çünkü artık bilgi herkes için çok ulaşılabilir, önemli olan bu bilgiyi en iyi şekilde kullanabilecek yetenekleri bulup çalıştırmak. Fark burada. Yeni nesil yönetim tarzı artık “Koçluk becerileri ile yönetim”. Yani “Koç gibi Liderler” bunu başaracak ancak.
Kişilerin güçlü ve geliştirmesi gereken yönlerini belirleyerek onların potansiyellerini keşfedip daha verimli bir noktaya gelmesini sağlayan yöneticiler, duygusal zekaları gelişmiş, koçluk becerileri olan yöneticilerdir.
Koçluk Mesleği
Tüm dünyada milyonlarca şirketin en büyük destekçisi ve yol göstericisi olarak gösterilen koçluk Türkiye’de de meslek olarak kabul edildi.
Koçluk, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile yürütülen Ulusal Meslek Standardı çalışması Temmuz 2013 tarihi itibarıyla Resmi Gazetede yayımlanmış ve “KOÇLUK” bir meslek olarak kabul edilmiştir. Uluslararası Koçluk Federasyonunun yaptığı tanıma göre “koçluk, kişinin potansiyelini en yüksek düzeyde kullanmasını sağlamayı amaçlayan bir süreçtir”.
30 yıllık deneyimi ve çözüm ortaklarından aldığı güçle yıllardır Türkiye’de kurumlara ve bireylere hizmet veren DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü, ölçme-değerlendirme, danışmanlık, eğitim ve terapi alanlarındaki uzmanlığını koçluk mesleğine de başarıyla aktaran bir kurum olarak öne çıkmaktadır.
Dünyaca ünlü, İngiltere merkezli The Forton Group ile koçluk alanında önemli bir işbirliği yapan DBE, deneyimlerini bireysel ve kurumsal koçluk alanına taşımıştır.
Koçluk, doğru sorularla danışanın zaten bildiği cevaplara ulaşmasını ve performansını geliştirmeyi amaçlayan, danışan ve koç arasında kurulan bir iletişim metodudur. Koçluk terapi değildir, sorun çözmeye odaklanmaz ve belli bir psikoloji/psikiyatri eğitimi gerektirmez. Koçluk, danışmanlık da değildir ve danışana öğüt vermeyi amaçlamaz, yol göstermez, bilgi aktarmaz, öneride bulunmaz. Koçlukta ilerleme sorularla yapılır. Koç, doğru soruları sorar ve cevapları en etkin şekilde dinler. Koç, sorduğu soruların cevaplarını bilmez ve varsayımda bulunmaz. Koçluk, mentörlükden de farklıdır. Mentörlük, usta-çırak, abi/abla- kardeş gibi bir ilişkidir, işi bilen bilmeyene öğretir. Koç ise danışanına hiçbir bilgi aktarmaz, konuyu bilmesi de gerekmez. Bu nedenle profesyonel bir koç her konuda koçluk yapabilir. Önemli olan koçluk becerilerini kullanabilmesidir. Koç, soru sorma sanatında ustadır.
Koçluk Hizmeti Almak İsteyenlere Tavsiyeler
- Öncelikle koçluk alacakları kişinin (koçun) ICF (Uluslararası Koçluk Federasyonu) onaylı bir eğitimden geçmiş olduğundan emin olmaları gerekir.
- Bu meslek Türkiye’de henüz çok iyi denetlenmiyor. Şu an Türkiye’de koçluk eğitimi almamış pek çok kişi koç olarak çalışmakta ve koçluk prensiplerine aykırı, etik olmayan uygulamalarla danışanları yanlış yönlendirmektedir.
- Seçilecek koçun eğitim almış olmasının yanı sıra koçluk pratiğinin de ne kadar olduğu önem taşımaktadır. Bunu da koçun sahip olduğu koçluk ünvanından anlayabiliriz.
- Koçunuzu seçerken önceden belirleyeceğiniz birkaç koç ile ya da hizmet almaya karar verdiğiniz koç ile bir ön tanışma görüşmesi yapmanız faydalı olacaktır. Koçunuza tam olarak güvenmezseniz alacağınız hizmet sınırlı kalır, çok verimli olmaz.
Ayşegül Horozoğlu PLC, Profesyonel Koç ve Psikolog - DBE Kurumsal Gelişim Merkezi Yöneticisi
DBE - Forton Koçluk Okulu
Bizi Arayın Koçlarımız
Benzer İçerikler :
DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü’nün 35 yıllık terapi tecrübesini ve Forton Koçluk içeriğini harmanlayan modelimiz, çözüm odaklı, pozitif, duygusal...
Türkiye’de firmaların Koçluk konusuna yaklaşımı birkaç sene önce biraz merak ve yenilik arayışının getirdiği çok da bilinçli olmayan bir şekilde başladı. ...
Bir organizasyonun yönetimi ve verimi söz konusu olduğunda, geleneksel olarak ‘askeriyenin’ işleyişi, yani hiyerarşinin korunması ve kuralların ...
Koçluk bir meslek olarak kabul edildikten sonra oldukça rağbet görmeye başladı. Ama maalesef her meslekte olduğu gibi bu meslekte de işi doğru yapmayanlarla da ...
İlginizi Çekebilir :
Liderlik gelişimi ile ilgili benim endişelerimi paylaşıyor musunuz diye merak ediyorum. Her ne kadar başlıktan ve bugünün ve yarının liderlerini geliştirme ...
Koç Gibi Liderler Liderlik zor zanaat… Lider olmak birçok şapkaya sahip olmayı ve bu şapkaları da duruma göre, yerine göre takabilmeyi ...
"Koçluk" kelimesi son zamanlarda karşımıza sıkça çıkar oldu. Çok değil 8-10 yıl öncesine kadar spor eğitmenliğini anlatır hatta ...
Koçluk, doğru sorularla danışanın zaten bildiği cevaplara ulaşmasını ve performansını geliştirmeyi amaçlayan, danışan ve koç arasında kurulan bir iletişim ...