Emre Konuk
DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü
Kurucu Başkanı
Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Derecesi’ni Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden alan Konuk, Aile Terapisi eğitimini MRI Mental Research Institute, Palo Alto-Kaliforniya’da yaptı. Aynı enstitüde Brief Therapy Center’da terapist olarak çalıştı.
1985’te Türkiye’ye dönüşünde psikoterapi mesleğini Türkiye’ye yerleştirmek amacıyla DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü’nü kurdu. Psikoterapi eğitimi veren, araştırmalar yapan, bilgi üreten Enstitü bireylere, ailelere psikoterapi hizmeti vermekte, kurumlara ise insan kaynakları alanında ölçme değerlendirme, eğitim hizmeti sunmaktadır. Enstitünün bir başka amacı da, Türkiye’de sivil toplum hizmetlerinin yaygınlaşmasını, kurumsallaşmasını sağlamaktır.
Konuk, 1993-2003 yıllarında Türk Psikologlar Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyeliğini, 1998-2000 yıllarında Başkanlığı’nı ve 1999-2002 yılları arasında da Projeler Koordinatörlüğü ve Etik Kurul’u üyeliği görevlerini yürüttü.
1999’dan beri altyapısını oluşturduğu ve 2010 yılında resmi olarak kurulan EMDR Türkiye Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı olarak görevini sürdürmektedir.
2012 yılında kurulmasını sağladığı ÇATED Çift ve Aile Terapisi Derneği’nin bir dönem Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı ve Başkan Yardımcılığı görevlerini üstlenmiş olan Konuk, şu an yeniden Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürmektedir.
“Kısa Süreli Terapiler” çerçevesinde sürdürdüğü DBE Psikolojik Danışmanlık çalışmalarında, Çözüm Odaklı Terapi, EMDR Terapisi, Çift ve Aile Terapisi modellerini temel almaktadır. Travma Sonrası Stres Bozukluğu (PTSD), Kompleks Travma, Erken Dönem Travmalar, Kişilik Bozuklukları, İlişki Problemleri ve Performans Geliştirme alanlarında çalışmaktadır.
DBE, 35 yıla yakın psikoterapi deneyimini, insan kaynakları alanında, kurumsal danışmanlık çalışmalarında, organizasyonların gelişim ve değişiminde etkin olarak kullanmaktadır. Son dönemlerde Çalışan Memnuniyeti ve Bağlılığı ile verim, karlılık, satış sonuçları arasındaki ilişkiye yönelik “Verimli İş yeri Müdahale Programları” geliştirmiş, değişik pozisyonlarda yüksek performans gösteren profiller üzerinde araştırmalar yapmıştır. Emre Konuk, halen terapistler ve kurumsal danışmanlardan oluşan ekibinin bu alanlardaki çalışmalarını yönlendirmekte, yeni vizyonlar geliştirmekte ve Liderlik Koçluğu yapmaktadır.
Emre Konuk, DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü ve Türk Psikologlar Derneği İstanbul Şubesi Başkanı olarak, 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde, EMDR Institute- HAP Humanitarian Assistance Programs eğitmenleri ile Türk terapistlerin, Travma Terapisi konusunda eğitim alabilmeleri için bir işbirliği anlaşması yapmıştır. Sosyal Sorumluluk* bilinciyle, büyük bir sayıda ruh sağlığı profesyonelinin HAP (Humanitarian Assistance Programs) eğitmenlerinden EMDR Terapisi ve Travmaya Müdahale Eğitimleri alarak, alanda faaliyet göstermelerini sağladı. 1999’dan bu yana yurt dışından gelen HAP eğitmenlerinin de katkılarıyla, “Temel EMDR Travma Eğitimi”’ni Türkiye’ye yerleştiren DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü, Türkiye’de binlerce ruh sağlığı profesyonelinin Travma Terapisti olmaları için gereken eğitimleri almalarını sağlamıştır. Emre Konuk, 2012 yılında EMDR Europe ve EMDR Institute’dan, Akredite EMDR Eğitmeni unvanını aldı. Konuk ve ekibi, 1999 yılından beri yetişen ruh sağlığı hizmeti veren birçok profesyonel ile pek çok felakete ve terör olaylarına travma terapisi müdahalesinde öncü rol oynadı. Humanitarian Assistance Programs (HAP) bünyesinde
Türkiye’de ve Tayland’da, Filistin’de, Kamboçya’da, Kenya’da ve Lübnan’da terapistlerin eğitimini ve “Travmaya Müdahale” organizasyonlarını yürüttü.
Her yıl EMDR Avrupa ve EMDRIA Kongrelerinde ekibi ile birlikte yaptığı EMDR çalışmalarını sunan Konuk, 2014 ve 2015 yılında EMDR Avrupa İnsani Yardım Programları (HAP) ödülünü, Araştırmada Mükemmellik Ödülünü ve EMDR ile ilgili bilimsel araştırmaları için de, EMDR Research Foundation tarafından verilen EMDR Araştırma Fonu Ödülü’nü (EMDR Research Grant Award) aldı.
Psikoterapi mesleğinin Türkiye’de oturması için önemli katkı sağlayan Emre Konuk Bilgi Üniversitesi’nde Çift ve Aile Terapisi Sertifika programını organize etmiş ve Koordinatörlüğünü yapmıştır.
Ekibiyle birlikte DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü’nde Çocuk ve Ergen, Yetişkin ve Aile Psikoterapi Merkezlerinde Psikoterapi mesleğine destek veren eğitim, süpervizyon ve araştırma/geliştirme çalışmalarını sürdürmektedir. Ayrıca DBE Kurumsal Gelişim Merkezi’ndeki ekibiyle birlikte şirketlere Kurumsal Danışmanlık ve Lider Koçluğu hizmetleri vermektedir.
Son yıllarda ülkemizde yaşanan doğal afet, terör gibi toplumsal olaylarda EMDR Derneği Başkanı olarak mağdurlara EMDR Travma İyileştirme Grubu Gönüllüleri ile birlikte Psikoterapi desteği verilmesinde aktif görev almıştır.
Mesleğinin başlangıcından beri Türkiye’de Psikoterapi mesleğinin gelişimi için sürekli çalışan Konuk şu an RSY Ruh Sağlığı Yasası’nın TBMM’den geçmesiyle ilgili tüm çalışmalarda Bakanlık ve Kamu Kurum ve Kuruluşlarının davetlisi olarak aktif görev almakta ve bu çalışmaların yürütülmesinde elinden gelen desteği vermektedir.
Sosyal Sorumluluk Projeleri:
2022 Mart Ukrayna Savaş Mağdurları ile ilgilenen Ukraynalı Psikoterapistlere Grup Flaş Müdahalesi yapılmasında öncülük etmiştir.
2021 Antalya Manavgat Orman Yangını sonrası yangından etkilenen vatandaşlarımıza ve yangın söndürme çalışmalarında görev alanlara psikolojik destek
2021 Muğla Orman Yangını sonrası yangından etkilenen vatandaşlarımıza ve yangın söndürme çalışmalarında görev alanlara psikolojik destek
2021 Doğu Karadeniz Sel Felaketi sonrası selden etkilenen vatandaşlarımıza ve sel çalışmalarında görev alanlara psikolojik destek
2021 Birkaç kurum ile trafik kazası sonrası travma yaşayan kişiler ile Flash Grup Terapisi uygulaması içeren bilimsel bir araştırma
Kasım 2020 İzmir Depremi mağdurlarına psikoterapi desteği
Mart 2020 Koronavirüs ile yakın temasta bulunan sağlık çalışanlarına veya ekip üyelerine, Koronavirüs’ten etkilenen vatandaşlarımıza doğrudan hizmet veren tüm çalışanlara (Sağlık Çalışanları, Emniyet, Belediye, Kızılay, İtfaiye, Kriz yönetiminde görev alan yöneticiler, çalışanlar, gönüllüler vs.) ve Koronavirüs sebebiyle hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına online platformlar üzerinden psikoterapi desteği
Ocak 2020 Elazığ Depremi mağdurlarına psikoterapi desteği
2019 99 Marmara Depremi’nin 20 yılında depremzedelerin şu anki TSSB durumlarının araştırılması
2018 İran’da Düşen Özel Uçakta Hayatını Kaybedenlerin Yakınlarına psikoterapi desteği
2018 Pencereden Düşen Gencin yakınlarına ve arkadaşlarına psikoterapi desteği
2017 Fibromiyalji Hastaları ile EMDR Tedavisinin etkinliğinin araştırıldığı bilimsel bir proje
2017 Şehit Ailelerine psikoterapi desteği
2017 Ayvacık Depremi mağdurlarına psikoterapi desteği
2017 İzmir Adliyesi Saldırısı mağdurlarına psikoterapi desteği
2017 İstanbul Reina Saldırısı mağdurlarına psikoterapi desteği
2016 Atatürk Hava Limanı Bombalama olayı ve 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında mağdurlara psikoterapi desteği
2015 – 2016 Tüm Türkiye’de gerçekleşen bombalama olayları sonrası mağdurlarına psikoterapi desteği
2014 Soma’da meydana gelen maden kazası mağdurlarına psikoterapi desteği
2014 Suriyeli mültecilerle çalışan ve Irak, İran, Suriye ve Filistin gibi Arap ülkelerinden gelen uzmanlara İstanbul’da EMDR I. ve II. Düzey Eğitimleri verildi. Bu proje, EMDR-HAP Türkiye ve DBE ile EMDR- HAP Avrupa YMCA Filistin tarafından ortaklaşa desteklenmiştir.
2013 Kilis Suriye Mültecileri Kampında mağdurlara psikoterapi desteği
Haziran 2014 Dernek Başkanı Emre Konuk EMDR’ın gelişimine yaptığı katkılar ile EMDR Avrupa Kongresi’nde 25. yıl HAP – İnsani Yardım Programları ödülünü aldı.
2011-2012 Van Depremi’nden sonra EMDR-HAP Van’da çalışan profesyonellere EMDR I. ve II. Düzey Eğitimleri ve süpervizyonu verildi.
Nisan 2010 DBE, EMDR-HAP ve YMCA Filistin işbirliği ile Iraklı Kürt terapistlere EMDR II. Düzey eğitimi verildi.
Şubat 2009 THY Amsterdam Uçak Kazası mağdurlarına psikoterapi desteği
2008-2009 İstanbul Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren 30 kadın sağlık merkezinde ruh sağlığı hizmeti veren 60 kişiye EMDR Eğitim ve Süpervizyonları verildi.
Temmuz 2008 İstanbul Güngören’deki bombalama mağdurlarına psikoterapi desteği
2007 Emre Konuk, Kenya’da düzenlenen EMDR I. ve II. Düzey Eğitim ve Süpervizyon’larına gönüllü facilitator (danışman) olarak katıldı.
Kasım 2005 Emre Konuk, bu tarihten itibaren Filistin ve Lübnan’da düzenlenen EMDR I. ve II. Düzey Eğitim ve Süpervizyon’larına gönüllü facilitator (danışman) olarak katıldı.
Ocak 2005 Emre Konuk, EMDR-HAP tarafından Tayland Tsunami afet bölgesinde, Tayland ve Kamboçya’daki çalışmaları organize etmekle görevlendirildi.
Kasım 2004 HSBC ve İngiliz Konsolosluğu’na yönelik bombalama saldırıları mağdurlarına psikoterapi desteği
Ocak 2003 Diyarbakır’da meydana gelen uçak kazası mağdurlarına psikoterapi desteği
Şubat 2002 Afyon depremi mağdurlarına psikoterapi desteği
Eylül 2001 Taksim Meydanı’nda yaşanan bombalama olayı mağdurlarına psikoterapi desteği
Mayıs 2001 Hatay’daki sel felaketi mağdurlarına psikoterapi desteği
Ağustos 1999 Marmara depremi mağdurlarına psikoterapi desteği
Bilimsel Makaleler:
- An Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) Group Intervention for Syrian Refugees With Post-traumatic Stress Symptoms: Results of a Randomized Controlled Trial
- The Effects of Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) Therapy on Posttraumatic Stress Disorder in Survivors of the 1999 Marmara, Turkey, Earthquake
- EMDR for Syrian refugees with posttraumatic stress disorder symptoms: results of a pilot randomized controlled trial
- Humanitarian Programs and interventions in Turkey
- Integration of Brief Strategic Family Therapy and EMDR in Treatment of Panic Disorder
- EMDR Treatment of Migraine
- The Turkish Mental Health Response and Training Program: Model for Developing Countries
- The efficacy of eye movement desensitization and reprocessing for post-traumatic stress disorder and depression among Syrian refugees: results of a randomized controlled trial
Kitaplar:
- İnanıyorum Öyleyse Gerçektir / Gerçeği Sorgulamak – DBE Yayınları, Ocak 2015
- Yetişkin Psikoterapileri Temel Yaklaşımlar ve Teknikler – İdeal Kültür Yayıncılık, 2021, Travma Perspektifinden Psikolojik ve Psikiyatrik Sorunlar ve EMDR Bölümü Yazarı Sayfa 329-348
- Yüzyüze – Pegasus Yayınları, Temmuz 2016, “Ben Ben Miyim?” Bölümü Yazarı Sayfa 267-288v