Basında Dbe

Evde Olmanın Dijital Hafifliği

Evde Olmanın Dijital Hafifliği

AlışveriÅŸten çalışmaya evden çıkmadan her iÅŸi halledebilmek güzel ama evden çıkmadan sosyalleÅŸmek acaba tam bir sosyalleÅŸme mi? Her ÅŸeyi sokaÄŸa çıkmadan halledebilmenin yarattığı sanal doyum ve gerçek olmayan kimliklerin sosyal ve toplumsal açıdan etkilerini DBE Proje Koordinatörü, Psikolog ve Koç Ã–zge Berçin bizim için sıraladı:

  • Bir sorunla karşılaÅŸtığımızda benzer sorunlarla karşılaÅŸan insanları bulma ve onların deneyimlerinden öğrenme ÅŸansımız yeni nesil platformlarla birlikte arttı.
  • Nasıl ulaÅŸacağımızı bilmediÄŸimiz uzmanlara ulaÅŸma ÅŸansımız arttı. Mesela; evimizdeki böcekleri kovmak için bir karışım tarifini kolayca bulabiliyoruz.
  • Kayıp çocuk, kan arama, bağış toplama gibi toplumsal yardım gerektiren konularda hızlıca iletiÅŸim ağıyla binlerce insanı haberdar edebiliyoruz.
  • Daha önce hiç gitmediÄŸimiz bir yere nasıl gidilir? Nereler gezilebilir? Gidince nelere dikkat edilir? Hepsini kolayca öğrenebiliyoruz; bilgiye ulaşım iyice kolaylaÅŸtı.
  • Network kavramının hayatımıza girmesiyle baÄŸlantı kurduÄŸumuz kiÅŸilerle kontağımızı canlı tutabiliyoruz.

Hiç tanımadığımız insanların bile görüşlerine ulaşır ve onlardan etkilenir olduk; sosyal medya kendi popüler figürlerini yarattı. Bu durumun elbette sosyal ve toplumsal açıdan dezavantajları da var:

  • Ekran başında çok fazla vakit geçirmek birlikte yaÅŸayan kiÅŸileri bile birbirlerinden uzaklaÅŸtırmaya baÅŸladı. Aile içi iliÅŸkiler ve baÄŸlar zayıflamaya, insanları bir arada tutan deÄŸerler unutulmaya baÅŸlandı.
  • Belki de yolda karşılaşılsa hal hatır sormayacak kadar az tanınan insanların hayatlarını takip ederek,
  • Ãœretken geçirilecek zamanlar boÅŸa harcanır oldu. Ãœretim azalınca tüketim arttı, ihtiyaç duyulmayan ÅŸeyler internet üzerinden kolayca sipariÅŸ edilebilir oldu.
  • Gerçek hayat deneyimleri kısıtlandı. Ekran başında geçirilen vakit; yaratıcılığı, problem çözme becerisini, duygusal zeka geliÅŸimini kısıtladı.
  • Paylaşımların ne kadar beÄŸenildiÄŸi çok fazla önemsendi, onaylanma ihtiyacı arttı. Sosyal iliÅŸkilerdeki dinamikler, paylaşımları beÄŸendirmek, yorum yapmak ve en çok ilgi çekecek paylaşımı yapmaya çalışmak gibi dinamikler üstüne oturdu.
  • Ä°dealize edilen bir kimlik yaratma ÅŸansı yakalandı, “Oh hayat ne güzel!” paylaşımları yapmak için bazen sanal kurgular oluÅŸturuldu.
  • Takip edilen kiÅŸilerin mutlu paylaşımları referans alınarak, baÅŸkalarında olan kendisinde olmayan ÅŸeylerle yetersiz hissedildi.

Digital Age / Åžubat 2017

Haberin devamını pdf formatında okumak için tıklayınız.

Benzer İçerikler :

Hızla Gelişen Meslek Koçluk

Kişisel ve profesyonel alanda verimi artırmak amacıyla alınan koçluk hizmeti, yetenek yönetiminin merkezinde yer almaya başladı. İK ve yetenek geliştirm...

Para ve İş Dünyasının Aile Hayatına Etkileri

TÜİK'in Verilerine Göre 2010'da 572 bin 677 kiÅŸi evlenirken, 116 bin 369 kiÅŸi boÅŸanmış. Uzmanlar, çalışan kiÅŸilerin evliliklerini saÄŸlıklÄ...

ASP Personeline EMDR Terapisi EÄŸitimi Verdi

Hakkari Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü (ASP) tarafından hazırlanıp Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından kabul edilen "Göz ...

Tehdit, Aşağılama, Küfür Travmadır!

Kalbimi Koydum - Gülben Ergen  Kızını dövmeyen dizini döver diye ezberletilmiÅŸ. yanlış sözler zincirlerini yıkmak istercesine okuyacağınız ...

İlginizi Çekebilir :

Ağlatarak Uyutmak Doğru Bir Yöntem mi?

Doğum sonrası dönemde anneleri en çok zorlayan konulardan biri de, bebeklerinin geceleri sık sık uyanmasıdır. Klinik Psikolog Dr. Ayşe Bombacı nın hem annelik ...

Para ve İş Dünyasının Aile Hayatına Etkileri

TÜİK'in Verilerine Göre 2010'da 572 bin 677 kiÅŸi evlenirken, 116 bin 369 kiÅŸi boÅŸanmış. Uzmanlar, çalışan kiÅŸilerin evliliklerini saÄŸlıklÄ...

Endüstri 4.0'ın Sihirli Anahtarı: Yetenek Yönetimi Sistemi

Son sanayi devrimi olarak adlandırılan Endüstri 4.0 artık şirketlerin en sıcak gündem maddesi haline geldi. Pek çok kurum bu devrime entegrasyon çalışmalarını...

Ders mi sinema mı?

Üniversite Adaylarının 'Fedakârlık Sınırları' Ne Olmalı? Üniversite sınavına hazırlanma süreci öğrenciler ve aileleri için strese yo...