Çocuğun Üvey Ebeveynle Büyük Sınavı
Ãœvey anneyle yaÅŸamak zorunda kalan çocukların hayatına girmek için yapılan en büyük hatalar: Acele etmek, sert tavırlar takınmak, otorite kurmaya çalışmak ve ‘annecik’ olmak!
BoÅŸanmanın ardından yeni bir hayat kurmak için tekrar evlenmeyi planlayan anne-babaların iÅŸi zor. Çocuklar içinse aileye girecek ’üvey’ anne-babayı kabullenmek zor… Tarafların birbirini tanıması, durumu kabullenmesi ve mutlu bir yuva kurması çeÅŸitli engellere takılabilir. Bu süreçte çocuÄŸun hem öz hem de üvey ebeveynlerinden destek alması önemli. Hatta psikolojik yardım bile gerekebilir. Peki, en az zararla olayı çözmek mümkün mü? Sorunun cevabı için DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü’nden Uzman Psikolog AyÅŸen Kayahan’a danıştık.
- Evlilik haberi çocuğa alıştırılarak ve yalnızken verilmeli. Böylece çocuk tepkisini özgürce gösterebilir ve sorularını rahatça sorabilir.
- Evlilik için izin istenmemeli ancak çocuğun düşünceleri önemsenmeli.Çocuğun kaygılarını giderici bilgi verilmeli, soruları samimiyetle ve acele etmeden yanıtlanmalı. Öncelikle kendisinin eskisi kadar sevilmeyeceği fikrine kapılabilir, bu endişesi giderilmeli.
- Hayatında yaşanacak değişiklikler hakkında ayrıntılı bilgi verilmeli. Sevginin, şefkatin, ilginin azalmayacağı vurgulanmalı ve bu durum süreç içinde de hissettirilmeli.
- Yeni anne veya baba, yavaş yavaş tanıtılmalı. Mesela bir hafta beraber yemek yiyebilir, diğer hafta ise tiyatroya gidebilirsiniz.
- Çocuğu yeni ailesiyle tanıştırırken, aynı ortamda öz anne ya da babanın olmamasına dikkat edilmeli. Pek çok kişi, bunun çocuğu rahatlatacağını düşünür. Aksine çocuk endişelenir, bu durumda nasıl davranacağını bilemez.
- Boşanmış çiftlerin çocuklarının büyük kısmı, annelerinin velayeti altındadır. Dolayısıyla üvey anneleriyle sınırlı zaman geçirirler. Bazen babanın yeni eşi, kendini anne gibi görüp çocuğun sevgisini kazanmak için aşırı çaba içine girebilir. Aslında iyi niyetli olan bu yaklaşım, pek işe yaramaz ve hayal kırıklığıyla sonuçlanabilir. Çocuklar için anneleri tektir ve yeri doldurulamaz.
- Çocuk annesinin kim olduÄŸunu net bir ÅŸekilde ortaya koyar. ‘Annecik’ olmaya gerek yoktur.
- Üvey ebeveynin çocuk üzerinde karar verici ve sert bir tavır takınması doğru değildir. Diğer ebeveynle ilgili olumsuz konuşmak da tavsiye edilmiyor.
- Üvey ebeveynin, öz ebeveyn ve çocuğun baş başa zaman geçirmelerine fırsat tanıması gerekir.
- Çocuk, üvey annesinin hayatında nasıl bir yeri olacağından ve ona nasıl hitap edeceÄŸinden emin olamayabilir. Bu durumda “Abla” demesi ya da adıyla hitap etmesi, normal sayılır. Bazen çocuÄŸa bu konuda öneride bulunmak ya da tercihini sormak da iÅŸleri kolaylaÅŸtırabilir. Çocuklar, üvey ebeveyne anne ya da baba demeleri için zorlanmamalı, istedikleri bir hitap ÅŸeklini seçmelerine izin verilmeli.
- Bazı durumlarda öz anneler de üvey annelerin kabulünü zorlaÅŸtırabilir. Öz annenin olumsuz konuÅŸmaları ve ters tavırları, çocuÄŸun kafasını karıştırabilir.’O kadın’ yüzünden boÅŸanmış olmanın faturası, çocuklar üzerinden çıkarılmamalı. Kendi deneyimlerinize ait olumsuz duyguları çocuÄŸa aktarmaya gerek yok.
- Ailelerin çocuğa karşı sabırlı ve hoşgörülü olması, çocuğa büyük bir anlayışla yaklaşması önemlidir. Üvey ebeveyn hemen pes etmemeli, reddedilmeyi kabullenmemeli. Çoğu çocuk; üvey ebeveynin sabrını sınar; onun iyi niyetli ve dostça girişimlerini geri püskürtmek için elinden geleni yapar. Üvey ebeveyn direnmeli ve çaba göstermeli. Bunların olağan tepkiler olduğunu bilmek işi kolaylaştırabilir, öfkeyi kontrol etmesine ve sabır göstermesine yardımcı olabilir.
- Baba (öz ebeveyn), çocukların bakımından ve disiplininden birinci derecede sorumlu olmayı sürdürmeli. Ancak, üvey annenin de sözünün dinlenmesi gerektiği vurgulanmalı. Disiplin ve kontrol, üvey anneye devredilmemeli. Bu konudaki fikir ayrılıkları çocukların önünde tartışılmamalı.
- Öz ebeveynin taraf tutması, durumu zorlaştırır. Yapılması gereken, yeni eşe ve çocuğa dengeli yaklaşmaktır. Çocukla birebir zaman geçirmeye özen gösterilmeli ve eskiden keyifle yapılan etkinlikler sürdürülmeli. Böylece öz ebeveyn, çocuğun hâlâ kendisi için çok değerli olduğunu gösterme fırsatı bulur.
- Çocuklar sert tepki verdiklerinde, bir ÅŸeyi istemediklerini söylediklerinde ayıplamak ya da suçlamak yerine “Belki ilerde beni seversin”, “Biraz daha zamana ihtiyacımız var” gibi sözlerle olgun bir tavır sergilemek yararlı olur. Arada “Ben senin annenin yerini almaya çalışmıyorum” demek gerekir. Bu sayede üvey anneyle yakınlaÅŸtığında, öz annesini unutmuÅŸ hissine kapılmaz.
- Eğer üvey kardeşler varsa, sürece uyum sağlamak daha zor olabilir. Rekabet yaşanabilir ve çatışmalar artabilir. Bunlar aşılabilir sorunlardır. Zaman ayırmak, çaba göstermek, sabırlı olmak, eşit davranmak ve kuralların herkes için geçerli olduğu bir ortam yaratmakta fayda var. Sorunların aşılamadığı durumlarda, uzman desteği alınabilir.
- Çocuk, kendisine dostça davranan, dertlerini dinleyen, cesaretlendiren ve yatıştıran üvey ebeveynlerini bir süre sonra kabullenecektir.
- Çocuk için ikinci evliliğin başarısı çok önemlidir. Mutlu evliliklerin olabileceğini görüp, geleceğe umutla bakabilir. Böylece yetişkinlikte mutlu bir aile kuramamaktan korkmaz.
Milliyet Cadde / 27.02.2017
Haberi pdf formatında okumak için tıklayınız.
Benzer İçerikler :
"Bayramlar, Çocukların Aileleriyle Kurduğu Bağları Güçlendiriyor." En heyecanlı çocukluk anılarından olan bayramlar; yeni alınacak kıyafetler, ...
Romantik bir iliÅŸkiye baÅŸlarken sözleÅŸme yapanların sayısı artıyor. SözleÅŸme maddeleriyle romantizmi yan yana düşünemiyor musunuz? Belki de bakış açınızÄ...
Evlilikler Neden Biter? Terapistler birbiriyle durmadan dalaşan çiftlerin iletişim problemi yaşadığını düşünür ve doğal olarak da iletişimi düzenleme...
Eğitim iş hayatı derken zaman uçup gidiyor. Şehirli kadın bir de bakıyor ki, yaş 30'lara gelmiş. Peki bu normal mi? Bekarlık bir tercih mi yoksa kaçış mı? ...
İlginizi Çekebilir :
Darbe Girişimi ya da Terör Gibi Travmatik Olayların Çocuklar Üzerindeki Etkisi Nedir? Terör olayları gibi pek çok durum, her yaştan insanın davranışlarında ...
Günlük hayatta nispeten masum görünebilen dedikodunun iş yerine taşınınca zararları profesyonelleşiyor. Özellikle zam, kriz ve yönetim değişimi dönemlerinde ...
'Günümüz insanı konuşmasında da, davranışlarında da son derece rahat olmak istiyor. Bu kadar rahatlığın karşısındakini rahatsız edeceğini düşünmüyor ...
Zeynep Zat Uzman Klinik Psikolog, Davranış Bilimleri Enstitüsü Bizim, çift terapilerinde: Partnerlerden biri internet üzerinden eşini/sevgilisini aldatıyor, ...