Basında Dbe

Başarının Temelindeki En Baba Faktör

Başarının Temelindeki En Baba Faktör

Başarının Temelindeki En Baba Faktör

Bilim kanıtladı: Okul hayatında baba desteği anneninkinden daha etkili! İlgili babaların çocuklarının matematik zekâsı ve kelime haznesi yüksek. Uzman Klinik Psikolog Ece Eryılmaz, baba çocuk ilişkisinin püf noktalarını anlattı.

Belki haklarında anneler kadar çok yazılmış methiye yok. Ama bilimsel araÅŸtırmalar babaların haklarını onlara teslim ediyor. Son verilere göre çocukların babalarıyla kurduÄŸu iliÅŸki, kelime daÄŸarcığından analitik zekâya kadar pek çok noktayı biçimlendirmede kritik rol oynuyor. Yeni nesillerin ruh saÄŸlığının geliÅŸiminde anne kadar babanın da rolünün önemli olduÄŸunu anlatan DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü'nden Uzman Klinik Psikolog Ece Eryılmaz "AraÅŸtırmalara göre derslerine babalarıyla çalışan çocuklar anneleriyle çalışanlardan daha baÅŸarılı. Babadan ilgi görmek çocukların özgüvenini artırıyor. Ruh saÄŸlığının yanı sıra beyni etkiliyor. Babalarıyla daha fazla etkileÅŸimde bulunan çocukların matematik zekâları ve kelime daÄŸarcığı diÄŸerlerinden yüksek" diyor. Eryılmaz, mutlu ve baÅŸarılı bir nesilde babalar için çizilen rol haritasım şöyle çiziyor.

ÇocuÄŸun duygusal ve fiziksel ihtiyaçları baba tarafından da karşılanmalı. Mesela çocuÄŸa sevdiÄŸini söylemeli, sarılmalı, ona gülümseyerek ve ÅŸakalaÅŸarak sevgisini somut bir ÅŸekilde ifade edebilmeli. Problemlerde iyi bir dinleyici ve yargılamayan bir yol gösterici olmak.

Baba çocuğun rehberi. Okul öncesi oyunlarla çocuğun özgüvenini inşa eder. İlkokul çağında çakşmaya teşvik etmek için para yönetimini ya da bir spor veya sanat dalım öğretme konusunda destek olur. Ergenlikte çocuğuyla konuşur, soru sorar, hayat tecrübelerini öğüt vermeden anlatır. Aktiviteler ve sosyal sorumluluk projelerine ergeni dâhil ederek çocuğuna kendini değerli ve güvende hissettirir.

Babalar kendini kontrol etmeyi, beden dilini ve disiplini öğrenmeli. Çocuğuna bağıran, şiddet uygulayan ya da bir eşyaya zarar veren babalar kötü davranışın modeli hakne gelir. Çünkü kontrolü kaybettiklerinde çocuklarmm saygısuu da kaybederler. Çocuğun kendini güvende hissedebilmesi için sınırlara da ihtiyacı vardır, istenmeyen söylemleri ya da davranışları olduğunda ona fiziksel ya da duygusal şiddet uygulamadan ancak kararlı ve tutark bir şekilde, anne ile ortak bir tutumla sınır koyması gerekmektedir" dedi.

Babalar kendilerini kontrol etmeyi, beden dilini ve disiplini öğrenmeli. Çocuğun kendini güvende hissetmesi için sınırlara ihtiyacı var.

Bunlara Dikkat!

  • Sevginizi gösterin: Sevgi çocukları güvende hissettirir. Her gün çocuÄŸunuza ilgi ve yakınkk göstermek çocuÄŸun sevildiÄŸini bilmesinin ve hissetmesinin en iyi yoludur.
  • ÇocuÄŸun annesine saygı gösterin: EÄŸer evkyseniz evliliÄŸinizi güçlü ve canlı tutmaya çakÅŸm. EÄŸer boÅŸanmışsanız, hâlâ anneye karşı saygılı ve destekleyici olmalısınız. Birbirine saygı duyan anne babalar çocuklarına da güverüi bir dünya saÄŸlar.
  • Çocuklarınızla birlikte zaman geçirin: Çocuklar çok hızlı büyürler, ÅŸimdi kaçırdığınız fırsatlar ve birlikte yapmadıklarınız hem ÅŸimdi hem de ilerleyen zamanda çok ÅŸeyi de beraberinde götürecektir.
  • Onu dinlediÄŸinizi hissetmesini saÄŸlayın: Anneler genellikle çocuklar ile baba arasında köprü görevi görür. Çocuklarınızın düşüncelerini veya problemlerini dinleyin ve bunun için zaman yaratın.
  • Sevgi ile disiplin verin: Her çocuÄŸun rehberliÄŸe, disipline ve sınıra ihtiyacı vardır. Cezalara deÄŸil. ÇocuÄŸun olumsuz davranışlarının sonuçlarının ne olacağına yönekk konuÅŸun ve gerekirse hatırlatma yapm. Açık, net, tutark ve sakin ÅŸekilde sımr koyan babaların çocukları, nerede ne zaman durmaları gerektiÄŸini bikr, sevilen biri olduklarım hisseder ve güvende olduklarını bilirler.
  • Rol model olun: Babaları ile birkkte vakit geçirerek büyüyen kız çocukları erkekler tarafmdan saygı görmenin nasıl olduÄŸunu bikr ve gelecekteki eÅŸlerini de bu ÅŸekilde seçerler. Erkek çocukları ise, hayatta en önemk üç ÅŸeyi yani dürüstlüğü, alçakgönüllülüğü ve sorumluk sahibi olmayı babalarından öğrenirler.
  • Ömür boyu öğretmenlik: ÇocuÄŸa doÄŸruyu yarışı göstermek, cesaretlendirmek ve iyi seçimler yapmayı öğretmek babaların görevi.
  • Unutmayın babaların iÅŸi hiç bitmez: Çocuklar büyüdüğünde bile babalarının öğütlerine ve bilgeliÄŸine olan ihtiyaçları eksilmez. Okula gitmek, yeni bir iÅŸe baÅŸlamak ya da evlenmek. Konu ne olursa olsun babalarının hayatlarında ve geleceklerinde her zaman önemli bir yeri vardır.

Star Cumartesi 17.06.2017

Haberi PDF formatında okumak için tıklayınız.

Benzer İçerikler :

Bana Travmanı Söyle Sana Kim Olduğunu Söyleyeyim

ABD'de 17 binden fazla yetiÅŸkin üzerinde yapılan "Olumsuz Çocukluk Olayları" baÅŸlıklı araÅŸtırmaya ve Dünya SaÄŸlık TeÅŸkilatımın halen 50 bin ...

6 Soruyla Mobbing

DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü'nden Uzman Psikolog Çift ve Aile Terapisti Şirin Hacıömeroğlu Atçeken yanıtladı. 1. Mobbing (Duygusal Taciz) ...

Bağlılığın Zirvesinde Neler Vardı?

Çalışanlarını Kaçırmak İsteyen Yöneticiler İçin Eşsiz Tavsiyeler DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü Endüstri ve Örgüt Psikoloğu Burcu Çanacık, zirvede...

Sözleşme Yapmadan Olmaz

Romantik bir iliÅŸkiye baÅŸlarken sözleÅŸme yapanların sayısı artıyor. SözleÅŸme maddeleriyle romantizmi yan yana düşünemiyor musunuz? Belki de bakış açınızÄ...

İlginizi Çekebilir :

Çocuklara Toplum Kuralları Nasıl Öğretilir?

Sosyal bir varlık olarak insan, içinde yaşadığı toplum ile uyumlu ve barışık olmak ister. Çevresindekilere sağlıklı ilişkiler kurabilmesi, saygı görmesi, iyi ...

Çalışan Mutluluğu Zirvesi Gerçekleşti

6 Mart'ta gerçekleştirilen Çalışan Mutluluğu Zirvesi, Türkiye'nin önde gelen markalarının sahiplerini, insan kaynakları yöneticilerini ve öneml...

Karne Çocuğun Başarısındaki Tek Ölçüt mü?

Yaz tatiline yaklaştığımız şu günlerde çocukları ve ebeveynleri tatlı bir telaş sardı. Ebeveynler eve getirilecek karne ile çocuğunun başarı seviyesinin ne ...

Yöneticinin Aşırı Özgüveni Ekibi Yıldırıyor

New York Üniversitesi'nde yapılan "Organizasyonlar ve İnsan Davranışları" araştırmasına göre kendilerine aşırı güvenen yönetici...