Aile Terapisi
Aile terapisi bireysel yaklaşımlardan farklı olarak, yaşanan sorunları aile sistemi içerisinde ele alır ve direkt olarak aile üyeleri ile çalışır. Aile terapisti genel olarak problemlere tüm aile üyelerinin bir biçimde dahil olduğunu ve problemin devamında ya da çözümünde aile üyelerinin önemli rolleri bulunduğunu kabul eder. Böyle bir terapi çoğu zaman bireylerin birbirlerini ve aile ilişkilerini anlamalarını sağlar. Ayrıca aile bireylerinin kendi aralarındaki etkileşiminden yola çıkarak problemle ilişkileri incelenir.
Aile terapisi, çift terapisi veya ilişki terapisi olarak da isimlendirilebilir. Aile terapisi özel uzmanlık gerektiren bir konudur. Aile terapisi eğitimi almış uzman terapistler tarafından uygulanır. Aile terapisi için kullanılan farklı terapi ekolleri vardır. Bazı terapi ekollerinde danışanlar sadece çift olarak seansa kabul edilirken, bazı terapi yaklaşımları bireysel görüşmeleri de mümkün kılar. Hatta ilişkinin çalışıldığı tüm seansları ilişki terapisi olarak kabul eden yaklaşımlar da vardır.
Aile terapisi, gerektiğinde aile içindeki dinamikleri incelemek ve düzeltmek, gerektiğinde de süreğen rahatsızlıkları olan bireylere destek amaçlı yapılır. Örneğin, böyle bir psikolojik soruna sahip kişinin ailesine sunulan terapi hem hastalıkla başa çıkmada yardımcı bir unsur hem de bir bilgi kaynağı görevi yapar.
Aile terapisi, aile üyelerinin uzlaşarak birbirlerine yardım etmesine olanak sağlar. Aile içinde her bireyin farklı yanlarını kabul edip, beraber yaşamanın dengesini sağlamaya odaklanır. Bu durumda tedavi gören, bireyler değil, bireyin bağlı olduğu ilişki ağlarıdır. Belirli durumlarda, terapist gelen ailenin fark etmediği sorunlara dikkat çekebilir ve bunlar üzerinde ailenin çalışmasını sağlayabilir. Aynı zamanda, terapist aile fertlerinin birbirlerine nasıl davrandıklarına da dikkat çekebilir.
Genel olarak aile terapisi gerektiren problemler; aile içindeki ikili ilişki güçlükleri, sorumlulukların paylaşımına ilişkin problemler ya da sadece bir üyenin yaşadığı problemin ailenin diğer üyelerini de etkilemesi (panik atak, hayvan fobisi, öfke kontrolü, depresyon vb.) olarak gösterilebilir. Yine ailenin yaşadığı her tür travma da (kayıp, iflas, kaza vb.) aile terapisinin çalışma alanları içerisinde yer alır.
Detaylı bilgi ve randevu için (0212) 233 01 10 - 311 veya 0533 634 24 14 numaralı hatlarımızdan bizlere ulaşabilirsiniz.
Benzer İçerikler:
Her şeyin hızla geliştiği ve değiştiği bu çağda çoğu genç kendine hedef belirlemekte zorluk yaşamaktadır. Bu hızlı değişim özellikle son yıllarda farklı ve...
Bireysel Koçluk kendinizi tanımanızı, yapabileceklerinizi keşfederek potansiyelinizi açığa çıkarmanızı sağlar. Profesyonel Koçlar sizi desteklemek üzere ...
Bireysel psikoterapi, terapist ile danışan arasında bire bir yapılan geleneksel bir terapi türüdür. Psikoterapi, bireylerin düşünce ve duygularını eğitimli bir ...
Bireysel terapilerin yanı sıra, grup terapisi uzman bir ya da birden fazla psikoterapist eşliğinde üç ve daha fazla katılımcıdan oluşan, uygun g...