Yeni Bir Ev Rutini Nasıl Oluşturulabilir?
OKULLARIN KAPALI OLDUĞU BU DÖNEMDE YENİ BİR EV RUTİNİ
NASIL OLUŞTURULABİLİR?
Son dönemde birçoğumuz hayatımızda korona virüsün sebep olduğu değişimler nedeniyle kendimizi biraz farklı hissediyoruz. Ancak ev içerisinde ailemizle birlikte yeni rutinler oluşturarak normal yaşamımıza devam etmemiz mümkün.
Çocuklar rutinlerle gelişir. Her gün dünyalarında, beyinlerinde ve bedenlerinde değişen o kadar çok şey varken onlar için bu durumları tahmin edilebilir kılmak güven vericidir. Özellikle şu son dönemde çocuklar bu güvenceye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duymaktadır.
Okulların kapanması ve sosyal izolasyonun başlamasıyla birlikte sosyal etkileşimlerin azalması nedeniyle evde ebeveynler tarafından yeni rutinlerle çocuklar kendilerini güvende hissedecektir.
Hafta İçi Günleriniz İçin Nasıl Yeni Bir Rutin Yapılacağına Dair Bazı Öneriler:
- Okul günü programı belirleyin.
Çocuğunuzun normal okul programına mümkün olduğunca yakın bir düzen oluşturmak önemlidir. Çocuğunuz henüz okula gitmiyorsa da belirli etkinliklerle günlük program oluşturabilirsiniz. Küçük çocuklar okula gitmek için meraklıdır. Bu durum, okula başlamayı bekledikleri bu dönemde onlar için harika bir fırsat olacaktır!
Çocuklarınız ilkokula gidiyorsa veya yaşları daha büyükse; kitap okuma, matematik ve diğer ders çalışmaları için saat belirlemenin yanı sıra molalar için de zamanlar belirleyin. Çocuklar ne zaman ve ne kadar süre çalışacaklarını bildiklerinde daha işbirlikçi olur ve daha çok çalışabilirler. Örneğin; her ders süresini 30 dakika mola sürelerini de 10 dakika şeklinde belirleyebilirsiniz.
- Çevrenizi keşfedin ve öğrenin.
Fiziksel aktiviteler, sanat ve müzik gibi özel konular için programda belirli bir zaman oluşturun. Bu konularda uzman olmanıza gerek yok. Renkli boya kalemleriyle resimler yapabilir veya çubuk, bloklarla bir yapı inşa edebilirsiniz. Müzikle birlikte şarkı söyleyebilir veya masa, sert objelere vurarak onlarla yeni bir ritim oluşturabilirsiniz. Müzik eşliğinde kendi dans figürlerinizi oluşturabilirsiniz. Çocuğunuzun yaratıcılığını serbest bırakın; eminiz ki ortaya çok eğlenceli şeyler çıkacaktır!
- Biraz sessiz zaman ayırın.
Gün içindeki öğle uykuları küçük çocuklar için önemlidir. Yaşı daha büyük çocuklar ise özellikle böyle stresli ve belirsiz bir zamanda öngörülebilir bir sessiz vakte ihtiyaç duyabilirler. Çevrimiçi olarak çok sayıda ücretsiz meditasyon uygulaması ve etkinliği bulabilir veya ailenizin stres atmasına nasıl yardımcı olabileceğinize ilişkin bu ipuçlarını okuyabilirsiniz.
Bir başka öneri ise, bir aile günlüğü tutabilir veya her birinizin minnettar olduğu üç şeyin günlük bir listesini yapabilirsiniz. Sonra onları bir kavanozun içine koyup kendinizi stresli hissettiğiniz anlarda kavanozdan hazırladığınız kağıtlardan birini çekerek yazdığınız cümleleri tekrar okuyabilirsiniz.
- Yemek ve atıştırma saatlerini planlayın.
Bütün gün yemek yeme arası vermemek sizi ve çocuklarınızı uyuşuk hale getirecektir. Yemek zamanlarını herkes dört gözle bekliyor; bunları ihmal etmeyin!
- Evden çalışan ebeveynler olarak lütfen ihtiyaçlarınızı düşünün.
Eğer evden çalışıyorsanız, bu durum çocuklarınızla birlikte zor olabilir. Bu yüzden çocuklarınızın yalnız yapabileceği ve sizinle birlikte yapabilecekleri aktiviteleri belirleyin. Başta çocuklarınız koyduğunuz sınırlara uymayarak bağımsız olmak için mücadele edebilir ancak zamanla buna alışacaklarını unutmayın.
Kendi ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurun ve programınızı ona göre oluşturun. Örneğin; duşa ve uykuya öncelik verin. Her ebeveynin kendi ihtiyaçları için kendine zaman ayırması önemlidir. Kendinize vakit ayırmak sadece sağlıklı kalmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda çocuklarınızla ilgilenirken enerjinizin yüksek olmasını sağlar. Örneğin; çocuklarınız kitap okurken siz de kendiniz için bir kitap okuma vakti oluşturabilirsiniz. Bu şekilde sessizliğin tadını çıkarmak keyifli olacaktır!
- Esnek ama öngörülebilir öğleden sonra ve akşam programları oluşturun.
Çocuklarınıza normalde iki günde bir banyo yaptırıyorsanız, o programa uymaya devam edin. Okula gittiği zamanda ekran süresiyle ilgili bir sınırınız varsa buna uymaya devam edin. Ancak bu sınırı esnetmek de istiyorsanız, çocukların bu kuralın neden değiştiğini bilmesi için onlara açıklama yapın. Bunlarla birlikte yeni şeyler yapma fırsatını da kaçırmayın! Belki her zaman aile yemeklerini birlikte yemek istiyordunuz ancak çalışma programınız buna uygun değildi. Artık bunu rutin haline getirmek için harika bir zaman!
- Gerçekleştirebileceğiniz bir rutin planlayın.
Bir rutin planlamak tabii ki o rutine bağlı kalmaktan daha kolaydır.
Planladığınız rutine bağlı kalmanızı sağlayacak bazı öneriler:
- Programı oluştururken çocuğunuzun da fikrini alın. Bu, onların programa uymasına yardımcı olacaktır. Örneğin; müzik saatlerini bırakın çocuklarınız seçsin.
- Günlük programınızı oluşturun ve evde herkesin görebileceği bir yere asın. Böylece herkes ne zaman ne yapacağını bilir. Ayrıca çocuklarınız size bir şeyi ne zaman yapmaya başlayacağını sorarsa bu soruları sürekli yanıtlamak yerine onlara çizelgeyi işaret edebilirsiniz.
- İlk birkaç gün muhtemelen hepsine uyamayacaksınız ancak yine de devam edin. Tahmin edilebilir bir günlük programınızın olması katı kurallar çerçevesinde yaşamak zorunda olduğunuz anlamına gelmiyor; öyle hissetmeyin!
Not: Diğer zamanlarda olduğu gibi hafta sonlarını serbest bırakmayı ihmal etmeyin!
Kaynak: https://www.pbs.org/parents/thrive/schools-closed-how-to-make-a-new-home-routine
Çeviren: Psikolog Nurdan Özçelebi – DBE Çocuk ve Genç Bölümü Asistanı
DBE Çocuk ve Genç Psikolojik Danışmanlık Merkezi
Bizi Arayın Terapistlerimiz
Benzer İçerikler :
Yıllar içinde bana sıklıkla, bir ebeveynin çocuğuna yapabileceği en zararlı şeyin ne olduğu sorusu sorulmuştur. Bir ebeveynin yapabileceği pek çok zararlı şey ...
Sevgi Kavramını Çocuk Hangi Dönemden İtibaren Öğrenir? Sevginin temeli güven duygusudur. Kişiler arasında sevgi olabilmesi güven duygusunun varlığına ve...
Ebeveynlik, birçok sorumlulukla kapımızı çalan ve hayat boyu devam eden bir yolculuktur. Ebeveyn olduktan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmaz ve bu çoğu zaman...
3-4 Yaş Çocuğun Genel Psikolojik Özellikleri Nelerdir? Bilişsel, duygusal ve sosyal gelişim olarak 3-4 yaşı kapsayan iki yıllık yelpaze deki farklılıklarla ...
İlginizi Çekebilir :
Helikopter ebeveynlik, hayatlarının tek odağını çocukları yapan ebeveynleri ifade etmektedir. Hem anneler hem babalar bu tutumu sergilemektedir fakat anneler ...
DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü'nden Psikolog Cemre Soysal, uzun bir tatilden sonra okula başlayacak olan çocuklara okulu sevdirmek için velilerin ailece ...
3 ve 8 yaşlarında iki çocuğumuz var. Bu canavarı biz yarattık biliyorum, ama çocuklarımızın ikisi de onlarla oynamamız için “insafsızca” peşimizi ...
Yeni yapılandırılan 4+4+4 eğitim sistemini ile ilgili olarak ailelerin kafasını karıştıran en önemli noktanın çocuklarının okula bir yıl erken başlaması...